Rusija: Pozdravljamo trud Vatikana da organizira pregovore, ali Kijev ne želi

Foto: EPA

KREMLJ je priopćio u ponedjeljak da pozdravlja ponudu nekih država, uključujući Vatikan, da osiguraju pregovaračku platformu za rješavanje ukrajinskog sukoba, no da Kijev to svojim stajalištem onemogućava. "Naravno, pozdravljamo takvu političku volju, ali s obzirom na de facto i de jure situaciju koju sada imamo na ukrajinskoj strani, takve platforme ne mogu biti tražene", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Papa Franjo ponovio je prije 10 dana u intervju za talijanski dnevnik La Stampa da je Vatikan spreman sve učiniti da posreduje i da se okonča sukob između Rusije i Ukrajine. Otkako je Rusija napala Ukrajinu prije više od devet mjeseci nekoliko država, uključujući Tursku, Izrael i Kinu, ponudilo se da budu potencijalni posrednici u sukobu.

Rusija je optužila Ukrajinu da je onemogućila pregovore isključivanjem angažmana predsjednika Vladimira Putina, a Kijev je protiv ideje ustupanja bilo kojeg teritorija zauzetog u onome što Zapad i Ukrajina vide kao otimanje zemlje u imperijalnom stilu.

Papa Franjo često spominje Ukrajinu u svojim javnim obraćanjima i nekoliko puta je upozorio da kriza prijeti upotrebom nuklearnog oružja s globalnim posljedicama, koje se neće moći kontrolirati. Prošli mjesec prvi put je izravno molio Putina da zaustavi "spiralu nasilja i smrti" u Ukrajini.

Pročitajte više

 

Pročitajte više