Rusija predstavila izgled svoje svemirske postaje, objavili model

Foto: Profimedia

RUSKA svemirska agencija je prvi put predstavila izgled nove svemirske stanice koju planira izgraditi Rusija, čime potvrđuje najavu o tomu da je namjera Moskve o napuštanju Međunarodne svemirske stanice (ISS) ozbiljna. Rusija je trenutačno na mukama zbog, kako ekstremno desni dio Kremlja vjeruje, povijesnog raskida sa Zapadom, izazvanog sankcijama koje su joj nametnute zbog "specijalne vojne operacije" Moskve u Ukrajini.

Stoga se, vjeruju mnogi, žuri da smanji svoju ovisnost o zapadnim državama i na tom polju želi nastaviti dalje samostalno ili surađivati ​​s državama poput Kine i Irana. Zapad je rusko gospodarstvo pogodio sankcijama smišljenim tako da Moskvu liši tehnologije, industrije znanja i financijskih sredstava.

Ruska nacionalna svemirska agencija Roskozmos predstavila je model planirane svemirske stanice u ponedjeljak na vojno-industrijskoj izložbi koja se održava nedaleko od Moskve pod nazivom Vojska-2022. Ruski državni mediji nazvali su je ROSS. Jurij Borisov, kojega je predsjednik Vladimir Putin prošli mjesec imenovao na čelo Roskozmosa, rekao je da će Rusija napustiti ISS nakon 2024. i da radi na razvoju vlastite orbitalne stanice.

NASA čeka službenu potvrdu

Lansiran 1998., ISS je kontinuirano "naseljen" od studenoga 2000. u sklopu partnerstva Sjedinjenih Država i Rusije, koje uključuje i Kanadu, Japan te još 11 europskih zemalja.

NASA, koja bi željela održati rad ISS-a do 2030., tvrdi da još nije dobila službenu potvrdu o ruskome povlačenju, kao i da je shvatila da će Moskva nastaviti sudjelovati u radu svemirske stanice do 2028.

Roskozmos je u priopćio da će nova ruska svemirska stanica biti lansirana u dvije faze, ne navodeći precizne datume.

U prvoj bi fazi s radom počela svemirska stanica s četiri modula, a kasnije će uslijediti još dva modula i servisna platforma, rekli su ruski izvori. Kada sve bude dovršeno, bit će dovoljno za smještaj najviše četiriju kozmonauta i za znanstvenu opremu.

Roskozmos je objavio da će nova stanica ruskim kozmonautima omogućiti puno širi pogled na Zemlju nego što ga ima sada, kada je nadzor posrijedi. Premda nacrti za neke od novih stanica već postoje, projektiranje na drugim segmentima još je u tijeku.

Rusija objavila detalje

Ruski državni mediji pišu da je lansiranje prve faze planirano za 2025./26. godinu, ali ne kasnije od 2030. Lansiranje druge i posljednje faze planirano je za 2030.-35., izvijestili su. Na svemirskoj stanici, kako je trenutačno zamišljeno, ljudska posada ne bi bila stalno prisutna, već bi osoblje u svemiru boravilo dvaput godišnje tijekom duljeg razdoblja.

Dmitrij Rogozin, bivši direktor Roskozmosa poznat po svojim ekstremno desno orijentiranim stavovima i oštrim izjavama protiv Zapada, kazao je da bi nova ruska svemirska stanica mogla ispuniti i vojnu svrhu bude li to potrebno.

Pročitajte više