Rusija protjerala više od 30 francuskih diplomata

Ilustracija: EPA

RUSIJA je objavila da je odlučila protjerati 34 francuska diplomata kao odgovor na francusko protjerivanje 41 Rusa u travnju zbog ruske invazije na Ukrajinu, što je Pariz odmah osudio.

Moraju otići iz Rusije u iduća dva tjedna

Francuski veleposlanik u Moskvi Pierre Levy pozvan je danas na razgovor u rusko ministarstvo vanjskih poslova, gdje mu je predana nota o tome da je 34 suradnika francuskih diplomatskih predstavništava u Rusiji proglašeno nepoželjnima, priopćilo je rusko veleposlanstvo. Rusiju moraju napustiti u roku od dva tjedna.

Francuska je u travnju objavila da je odlučila protjerati 41 ruskog diplomata zbog špijunaže, dodavši da su sankcije na tragu europskog pristupa. Rusija je oštro prosvjedovala protiv te francuske odluke ocijenivši je provocirajućom i neutemeljenom.

I Hrvatska je protjerala ruske diplomate

Mnoge europske zemlje, poput Njemačke, Italije, Španjolske, Slovenije, Austrije, Poljske, Grčke i Hrvatske, protjerale su ruske diplomate od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. U nekim slučajevima diplomate se optuživalo za špijunažu.

Moskva je obećala odgovoriti na svaku tu mjeru i protjerala je već desetke zapadnih diplomata.

Francuzi oštro osudili rusku odluku

Prema ruskim medijima, u rusko ministarstvo danas su bili pozvani i veleposlanici Španjolske, Italije i Švedske. Pariz je oštro osudio odluku Rusije da protjera 34 francuskih diplomata, ocijenivši da odluka nema legitimnog temelja.

"Ruska strana odluku predstavlja kao odgovor na odluke Francuske iz travnja kada je nekoliko desetaka ruskih agenata protjerano pod sumnjom da su bili špijuni", priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Rad diplomata i osoblja našeg veleposlanstva u Rusiji upravo je suprotno tome posve u okvirima Bečke konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima", dodaje se. 

Pročitajte više