Rusija za smanjenu isporuku plina okrivila EU, Poljsku, Ukrajinu i sankcije

Foto: EPA

RUSKO veleposlanstvo u Berlinu danas je priopćilo da su isporuke ruskog plina Europskoj uniji znatno smanjene, ali da to nije uzrokovano djelovanjem Rusije, već je posljedica antiruskih sankcija i poteza Poljske i Ukrajine, prenose RIA Novosti.

Veleposlanstvo kaže da je Poljska zaustavila isporuke kroz plinovod Jamal-Europa, a Ukrajina smanjila tranzit preko svog teritorija. Dodaju da je "certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2, koji je u potpunosti spreman za rad i prošao je sve potrebne tehničke provjere, zaustavila njemačka strana iz političkih razloga".

"Plinovod Sjeverni tok 1 radi s 20 posto svog kapaciteta jer od šest Siemensovih turbina (pet u radu i jedna u pripravnosti) na plinskoj crpnoj stanici Portovaja trenutno radi samo jedna. Ostalima je potrebno planirano održavanje i popravak ili su u kvaru. Siemens Energy svjestan je te situacije", priopćilo je veleposlanstvo.

"Isporuka je ograničena zbog sankcija"

Sjeverni tok 1, glavna ruta za opskrbu plinom iz Rusije u Europu, radi uz ograničenja od sredine lipnja, a od kraja srpnja radi na samo 20 posto od svojih gotovo 170 milijuna prostornih metara propusnog kapaciteta na dan.

Ruska strana je više puta naglasila da je isporuka ograničena isključivo zbog sankcija, koje su uzrokovale probleme s održavanjem i popravkom Siemensovih plinskih turbina. EU pak tvrdi da Rusi manipuliraju isporukama u sklopu političkih i ekonomskih pritisaka. 

Pročitajte više