Ruska državna agencija o Vučiću: Niti je on Erdogan niti je Srbija Turska

Foto: EPA

RUSKA državna novinska agencija RIA Novosti objavila je dug tekst o tome kako je "Beograd naučio Rusiju lekciju", u kojem se autor David Narmania osvrnuo na navode o isporuci srpskog oružja Oružanim snagama Ukrajine.

Narmania za RIA Novosti piše da je povod za ovaj tekst izjava srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je kazao da oružje proizvedeno u Srbiji može dospjeti u ruke Oružanih snaga Ukrajine.

"Je li moguće da se to dogodi? Nema sumnje. No imamo alternativu? Da ne proizvodimo (oružje)? Da ne prodajemo?" kazao je Vučić.

Ista tema pojavila se krajem veljače: tada se pokazalo da se srpske granate M-21 za MLRS Grad isporučuju Oružanim snagama Ukrajine. Naravno, ne izravno, nego preko Turske, koja ih prodaje Slovačkoj, a ona Ukrajini. Vučić je u novom intervjuu istaknuo i da će se Beograd pridružiti zabrani preprodaje tehnologije dvojne namjene Moskvi. "Nećemo biti centar za ponovni izvoz bilo čega u Rusiju", rekao je.

"Vučić nije Erdogan"

Kako piše Narmania, došao je trenutak da se stigmatizira izdajicu, no postoji nekoliko važnih "ali".

Piše da se Srbija našla u stisku onih koji joj žele zlo i da je oni žele obilježiti kao posljednjeg ruskog saveznika u Europi. Podsjeća i na eskalaciju na Kosovu, navodeći da je to posljedica ranjive pozicije Beograda, prenosi N1.

"Imamo partnera koji je prije početka specijalne vojne operacije (kako Rusija naziva rat u Ukrajini) vješto sjedio na dvije stolice, surađujući i s Moskvom i Bruxellesom. Ali Vučić nije Erdogan i Srbija nije Turska, pa se u trenutnim uvjetima Beogradov manevarski prostor suzio na iglene uši", piše Narmania.

Dodaje da je cilj Zapada bio izbaciti Ruse iz Europe te da je bilo samo pitanje trenutka kada će povući Srbiju iz ruske orbite. Zaključuje da se velike riječi poput "prijatelji" i "braća" u međunarodnoj politici mogu koristiti samo pod navodnicima, a osobito u ovom teškom razdoblju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više