Ruska tinejdžerica kritizirala rat, prijeti joj zatvor: "Nek je pošalju na bojišnicu"

Olesja Krivcova Foto: Natalija Krivcova

RUSKE vlasti su Olesju Krivcovu stavile na popis terorista i ekstremista, zajedno s ISIS-om i talibanima, jer je na Instagramu objavila status o eksploziji na Krimskom mostu u kojem je kritizirala invaziju na Ukrajinu.

Devetnaestogodišnjakinja iz ruske regije Arhangelsk sada na gležnju ima tetovažu protiv Putina i uređaj koji prati svaki njezin korak, a mora ga nositi dok je u kućnom pritvoru u Severodvinsku. Optužena je zbog objava na društvenim mrežama za koje vlasti kažu da diskreditiraju rusku vojsku i opravdavaju terorizam. Zabranjen joj je pristup internetu i korištenje drugih oblika komunikacije.

"Treba budalu poslati na bojišnicu"

Odvjetnik tinejdžerice Aleksej Kičin kazao je za CNN da joj prijeti do tri godine zatvora za diskreditiranje vojske i do sedam godina zbog opravdavanja terorizma. No dodao je kako se nada da će dobiti samo novčanu kaznu.

Lokalni čelnik Komunističke partije Aleksander Novikov javno je ismijavao Krivcovu na državnoj televiziji nazivajući je budalom koju bi trebalo poslati na prvu crtu bojišnice kako bi mogla "pogledati u oči" ruskim vojnicima.

Ovo nije prvi put da je tinejdžerica imala problema s vlastima. Prošlog svibnja su protiv nje podignute administrativne optužbe zbog diskreditiranja ruske vojske distribucijom antiratnih plakata.

Stvari su postale ozbiljnije kada je u listopadu optužena za istu aktivnost na društvenim mrežama. Prema riječima njezinog odvjetnika, ponavljanje kaznenog djela prema istom članku postaje kazneni postupak.

Majka: Zatvorenici idu u rat, a djeca u zatvor

"Ima jak osjećaj za pravdu, što joj otežava život. Govorenje naglas je sada veliki grijeh u Ruskoj Federaciji", rekla je njezina majka za CNN.

Prema Nataliji Krivcovoj, policija je 26. prosinca upala u stan u kojem je njezina kći živjela sa suprugom Iljom, natjerala ih da legnu licem prema tlu i navodno im zaprijetila čekićem. Olesja se jako preplašila jer je vidjela video u kojem je zatvorenik ubijen takvim predmetom.

"Država ima neke čudnu politiku: zatvorenici idu u rat, a djeca u zatvor", rekla je majka tinejdžerice.

Pročitajte više

 

Pročitajte više