Ruska umjetnica (77) otvorila izložbu pacifističke tematike. Djela joj zaplijenjena

Foto: Yabloko

RUSKA policija zaplijenila je pacifističke znakove 77-godišnje slikarice, dan nakon otvaranja njezine izložbe u Sankt-Peterburgu, objavila je ruska oporbena stranka u čijim je prostorijama postavljena izložba. Otvorena u prostorijama lokalnog ogranka oporbene stranke Jabuka, izložba se sastojala od dvadesetak znakova i slika koje je između 2014. i 2022. napravila Jelena Osipova.

Poznata kao "savjest Sankt-Peterburga", Osipova je žestoki protivnik svakog rata. "Policija je zaplijenila pacifističke slike Jelene Osipove", priopćila je stranka Jabuka. Dodaje da je policija upala u prostorije lokalnog ogranka stranke tvrdeći da je primila bombašku prijetnju.

Iako bomba nije pronađena, policija je pronašla crteže "koji vjerojatno sadrže lažne informacije o ruskim oružanim snagama", prema policijskom protokolu koji citira stranka. "Policija je umjetnička djela zaplijenila i odnijela, a da ih nije niti propisno zapakirala", piše u priopćenju Jabuke.

Žestoka protivnica Putinove politike

Među njima je i rad "Oči savjesti" koji prikazuje lice djevojčice s velikim očima, a u dnu je rečenica na ruskom i ukrajinskom jeziku: "Mama, bojim se rata."

Režim ruskog predsjednika Vladimira Putina pojačao je represiju protiv svojih kritičara nakon početka ruske ofenzive na Ukrajinu u veljači prošle godine. Donesen je zakon po kojemu je predviđena kazna od 15 godina zatvora za objavu bilo kakve "lažne" informacije o ruskoj vojsci.

Osipova je već nekoliko godina poznata kao žestoka protivnica politike Vladimira Putina i bilo kakvog oružanog sukoba. Pacifističku poruku svojim umjetničkim djelima prvi je put poslala 2002. nakon što su čečenski teroristi zarobili posjetitelje moskovskog kazališta Dubrovka.

Od tada je malo prosvjeda u Sankt-Peterburgu prošlo bez nje. Nekoliko ju je puta policija uhitila, a njezine radove konfiscirala.

Pročitajte više