Ruski bloger nakon Putinovog govora: Ubit ćemo i opljačkati koga god trebamo

Screenshot: Twitter

RUSKI predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas sporazume o pripojenju četiriju ukrajinskih pokrajina koje su okupirale njegove snage, eskalirajući sedmomjesečni rat i uvodeći ga u nepredvidivu novu fazu. "To je volja milijuna ljudi", rekao je Putin u govoru pred stotinama visokih dužnosnika u dvorani svetog Jurja u Kremlju.

U dvorani se nalazio i bloger Maksim Fomin, poznatiji pod imenom Vladlen Tatarski. Fomin je od 2014. sudjelovao u sukobima u Donbasu, a njegove vojne analize na Telegramu prati više od 450 tisuća ljudi. Jedan je od najglasnijih propagandista Kremlja.

"Pobijedit ćemo. Ubit ćemo sve, opljačkat ćemo koga god treba. Sve će biti onako kako želimo", rekao je u videu koji je podijelio dopisnik iz Ukrajine i bivši novinar New York Timesa Glenn Kates.

Putin: Branit ćemo novi teritorij svim sredstvima

Podsjetimo, na svečanosti, koju je Kijev nazvao "predstavom nakaza u Kremlju", Putin je 37 minuta govorio protiv Zapada, optuživši ga za "čisti satanizam", prije nego što je s čelnicima odmetnutih regija potpisao dokumente o aneksiji.

Potom su svi ustali uzvikujući "Rusija! Rusija", praćeni oduševljenim ovacijama stotina prisutnih u dvorani.

Putin je u govoru odbacio optužbe da želi oživjeti Sovjetski Savez i kazao je da će Rusija braniti svoj novi teritorij svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju, što bi moglo značiti eskalaciju sukoba s Ukrajinom. Obećao je da će Rusija braniti "domovinu i svoje vrijednosti" te rekao da se zapadni svijet boji ruske kulture.

"Na početku smo bitke za veliku povijesnu Rusiju"

Službenim pripojenjem četiriju spomenutih oblasti Rusija, rekao je Putin, na početku je bitke za "veliku povijesnu Rusiju". SAD je optužio da vodi "hibridni rat" protiv Rusije i separatističkih vlasti koje Moskva potpomaže u istočnoj Ukrajini.

Zapad, istaknuo je Putin, prekršio je obećanja dana Rusiji i stoga nema moralno pravo govoriti o demokraciji. Dodao je da se zapadne zemlje ponašaju kao imperijalističke države "kakve su oduvijek i bile".

Nakon što je Putin prošli tjedan rekao da "ne blefira" kada kaže da je Rusija spremna upotrijebiti i nuklearno oružje kako bi obranila svoj teritorij, bojazan od nuklearnog rata u svijetu sve je veća.

Pročitajte više