Ruski diplomat: Lavrov je prava slika degradacije ruskog sustava

Foto: Facebook

RUSKI diplomat Boris Bondarev koji je bio u stalnoj misiji svoje zemlje pri Ujedinjenim narodima u Ženevi podnio je ostavku, a svoje obrazloženje objavio je na Facebook profilu. 

"Svjedočio sam brojnim zaokretima vanjske politike tijekom svoje 20-godišnje karijere, ali se nikad nisam posramio svoje zemlje kao 24. veljače ove godine. Agresivni rat koji je Putin pokrenuo protiv Ukrajine, a zapravo protiv cijelog zapadnog svijeta, nije samo zločin protiv ukrajinskog naroda već i, možda, najteži zločin protiv naroda Rusije", napisao je i dodao da je Putin precrtanim podebljanim slovom Z prekrižio sve nade i izglede za prosperitetno slobodno društvo u Rusiji. 

"Spremni su žrtvovati onoliko života koliko je potrebno"

"Oni koji su osmislili ovaj rat žele samo jedno – zauvijek ostati na vlasti, živjeti u pompoznim neukusnim palačama, ploviti na jahtama usporedivim po tonaži i cijeni s cijelom ruskom mornaricom, uživajući u neograničenoj moći i potpunoj nekažnjivosti. Da bi to postigli, spremni su žrtvovati onoliko života koliko je potrebno. Tisuće Rusa i Ukrajinaca već su umrle samo za to", rekao je. 

Kaže da je u ministarstvu sve više laži i neprofesionalnosti. "Sa žaljenjem moram priznati da se tijekom svih ovih dvadeset godina razina laži i neprofesionalnosti u radu Ministarstva vanjskih poslova sve vrijeme povećava. Međutim, posljednjih godina to je postalo jednostavno katastrofalno. Umjesto nepristranih informacija, nepristrane analize i trezvenih predviđanja, postoje propagandni klišeji u duhu sovjetskih novina iz 1930-ih. Izgrađen je sustav koji vara sam sebe", rekao je. 

Oštro kritizirao Lavrova

Nastavio je s oštrom kritikom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu. 

"Ministar Lavrov je dobra ilustracija degradacije ovog sustava. U 18 godina je od profesionalnog i obrazovanog intelektualca, kojeg su mnogi moji kolege toliko cijenili, došao do osobe koja neprestano izjavljuje proturječnosti i prijeti svijetu (dakle i Rusiji) nuklearnim oružjem. Danas se Ministarstvo vanjskih poslova ne bavi diplomacijom. Sve se radi o ratnim huškanjima, lažima i mržnji. Služi interesima nekolicine, vrlo malog broja ljudi i na taj način doprinosi daljnjoj izolaciji i degradaciji moje zemlje. Rusija više nema saveznika, a kriviti se nema nikoga osim njezine nepromišljene politike", rekao je. 

Zaključio je kako više ne može sudjelovati u, kako je nazvao, sramoti. "Studirao sam za diplomata i diplomat sam već dvadeset godina. Ministarstvo je postalo moj dom i obitelj. Ali jednostavno više ne mogu sudjelovati u ovoj krvavoj, besmislenoj i apsolutno nepotrebnoj sramoti", zaključio je Bondarev. 

Pročitajte više