Ruski guverner: Polovica mobiliziranih u regiji poslana kući, smijenjen zapovjednik

Foto: EPA

ZAPOVJEDNIK ruske regije Habarovsk smijenjen je s dužnosti nakon što je polovica mobiliziranih muškaraca poslana kući jer nije ispunjavala kriterije za mobilizaciju, rekao je jutros regionalni guverner.

Prva ruska mobilizacija nakon Drugog svjetskog rata, koju je proglasio predsjednik Vladimir Putin 21. rujna, uzrokovala je nezadovoljstvo među dužnosnicima i građanima zbog načina na koji se postupa prilikom novačenja, uključujući pritužbe na to da službenici zaduženi za mobilizaciju šalju pozive građanima koji ne zadovoljavaju uvjete.

Prosvjednici dobili poziv za mobilizaciju

"U 10 dana nekoliko tisuća naših sunarodnjaka primilo je pozive i stiglo u vojne urede. Otprilike polovicu njih vratili smo kući jer nisu ispunjavali kriterije za odlazak u vojnu službu", rekao je Mihail Degtjarev, guverner regije Habarovsk na istoku Rusije, a prenosi Reuters.

Degtjarev je dodao da smjena zapovjednika Jurija Lajka neće utjecati na Putinov plan mobilizacije.

Nakon proglašenja djelomične mobilizacije tisuće muškaraca pobjegle su iz Rusije jer su vlasti zvale i one bez vojnog iskustva ili sa zdravstvenim problemima. Na antiratnim prosvjedima koji su se održavali u više od 30 mjesta i gradova uhićeno je oko 2000 ljudi, a neki od njih su odmah nakon toga dobili poziv za mobilizaciju.

Pročitajte više