Amerikanci uočili ruske i kineske ratne brodove kod otoka na Aljasci

Screenshot: YouTube

AMERIČKA obalna straža primijetila je blizu otoka na Aljasci kineski i ruski pomorski konvoj, uključujući krstaricu s navođenim projektilima i razarač.

Dva druga broda kineske mornarice i tri broda ruske mornarice uočeni su u Beringovom moru u jednoj formaciji od 138 km od otoka Kiska, piše Sky News. Brod sa sjedištem u Honoluluu pratio je brodove prije nego što su razbili formaciju i razišli se. Zračnu potporu iz postaje obalne straže u Kodiaku pružao je C-130.

"Iako je postrojba djelovala u skladu s međunarodnim pravilima i normama, moramo osigurati da nema smetnji za američke interese u pomorskom okruženju oko Aljaske", rekao je Nathan Moore, zapovjednik Sedamnaeste oblasti američke obalne straže.

Suradnja Pekinga i Moskve na Arktiku

Incident se dogodio mjesec dana nakon što je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio na kinesko zanimanje za Arktik i sve veću vojnu izgradnju Rusije tamo.

Rekao je da je Rusija uspostavila novo Arktičko zapovjedništvo i otvorila stotine novih i bivših arktičkih vojnih lokacija iz sovjetske ere, uključujući dubokovodne luke i aerodrome.

"Kina se proglasila državom 'blizu Arktika' i planira izgraditi najveći ledolomac na svijetu. Peking i Moskva također su se obvezali intenzivirati suradnju na Arktiku. To je dio produbljivanja strateškog partnerstva koje dovodi u pitanje naše vrijednosti i interese", rekao je Stoltenberg tijekom posjeta sjeveru Kanade.

Ovo nije prvi put da su brodovi kineske mornarice doplovili blizu voda Aljaske. U rujnu 2021. obalna straža u Beringovom moru i sjevernom Tihom oceanu naišla je na kineske brodove oko 80 km od Aleutskih otoka.

Pročitajte više