Ruski medij: SAD od Rusije traži oslobođenje košarkašice, nudi trgovca oružjem

Foto: EPA

SJEDINJENE DRŽAVE i Rusija razgovaraju o oslobađanju košarkaške zvijezde Brittney Griner i bivšeg marinca Paula Whelana putem posebnih kanala, izvijestila je danas ruska novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na visoku američku diplomatkinju.

Elizabeth Rood, otpravnica poslova američkog veleposlanstva u Rusiji, rekla je da su Sjedinjene Države predale ozbiljan prijedlog na razmatranje, ali nisu dobile "ozbiljan odgovor" od Rusije, prenosi RIA.

Košarkašica osuđena za trgovinu drogom

Rusija i SAD razmatrali su dogovor prema kojem bi se Griner, koja je suočena s devet godina zatvora u Rusiji zbog optužbi za drogu, mogla vratiti u Sjedinjene Države u zamjenu za osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.

Nikakav dogovor nije postignut usred pojačanih napetosti između dviju zemalja.

Američka košarkašica Brittney Griner, uhićena u Moskvi i osuđena za "trgovinu drogom", ovog je mjeseca prebačena u rusku kažnjeničku koloniju na izdržavanje kazne.

Podupiratelji 32-godišnje košarkašice ističu da je riječ o politički motiviranom slučaju optužujući ruske vlasti da je drže kao taoca u prilikama napetosti između Moskve i Washingtona u vezi s Ukrajinom.

"Trgovac smrću" služi 25-godišnju kaznu

SAD i Rusija su mjesecima pregovarali o razmjeni koja bi uključila Griner i druge Amerikance u rukama Moskve, koja se, pak, nada da će vratiti Buta.

Viktor But, nazvan "trgovcem smrću", uhićen je na Tajlandu 2008. i sada služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD-u. Njegov život je, među ostalim, bio tema filma "Gospodar rata", u kojem Nicolas Cage glumi bezočnog trgovca oružjem.

Rusija je više puta kritizirala SAD zbog davanja izjava u javnosti o pregovorima o razmjeni zatvorenika pozivajući ga da ih drži u tajnosti.

Pročitajte više