Ruski ministar: Dio prihoda od ugljikovodika potrošit ćemo na ofenzivu u Ukrajini

Ilustracija: EPA

RUSIJA treba dobiti još 13.7 milijardi eura od svog izvoza ugljikovodika u 2022., kojeg će dio namijeniti za nastavak ofenzive u Ukrajini, rekao je ruski ministar financija. "Ocjenjujemo da bi dodatni prihodi od ugljikovodika mogli iznositi do 13.7 milijardi eura, pokazuju procjene koje smo izradili s ministarstvom gospodarskog razvoja", rekao je Anton Siluanov u razgovoru koji je prenosila televizija.

"Ranije smo dio tog novca od nafte i plina stavljali u zalihe, ali ove godine ćemo ga u cijelosti potrošiti", rekao je. "Omogućit će nam da više novca damo umirovljenicima, obiteljima s djecom i za posebnu operaciju" u Ukrajini, dodao je. "Imamo sredstva", istaknuo je ministar. 

Rekordni prihodi

Zahvaljujući ponajprije veoma visokoj cijeni plina, Rusija trenutačno ubire rekordne prihode od prodaje ugljikovodika koji su uglavnom izuzeti od sankcija uvedenih Moskvi zbog njezine ofenzive u Ukrajini. 

Zemlje Europske unije nastoje smanjiti svoju ovisnost o ruskoj nafti i plinu, ali se zasad nisu uspjele dogovoriti o postupnom prekidu kupnje ruske nafte jer Mađarska blokira prijedlog naftnog embarga.

Pročitajte više

 

Pročitajte više