Ruski ministar: Napad dronova na energetsku infrastrukturu nam je najveća prijetnja

Ilustracija: EPA

MOGUĆI napadi dronovima na ključnu energetsku infrastrukturu ozbiljna su prijetnja energetskoj sigurnosti Rusije, rekao je u utorak ministar energetike Nikolaj Šulginov. Šulginov nije spomenuo Ukrajinu po imenu, ali Rusija kaže da je osujetila niz pokušaja ukrajinskih napada dronovima zadnjih mjeseci.

Ukrajina nije javno priznala napade na mete unutar Rusije, ali visoki dužnosnici u Kijevu povremeno pozdravljaju vijesti o uspješnim napadima dronovima na rusko tlo. "Ključna prijetnja sada su djela nezakonitog upletanja korištenjem bespilotnih letjelica (UAV)", rekao je Šulginov tijekom rasprave o sigurnosti ruskih energetskih postrojenja na okruglom stolu.

Rusi tvrde da su u nedjelju zaustavili napad drona

Rekao je da po tom pitanju surađuje s ruskim ministarstvom obrane i sigurnosnom službom FSB-a. Rusija je ranije izvijestila o napadima dronovima u nekoliko mjesta i gradova, od kojih su neki stotinama kilometara od granice s Ukrajinom.

U nedjelju je rusko ministarstvo obrane priopćilo da je zaustavilo napad bespilotne letjelice u gradu 220 km južno od Moskve, oborivši dron iznad stambenih kuća u gradu Kirejevsku.

Rusija sama napadala ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Rusija je optužila Ukrajinu za napade bespilotnim letjelicama na zračne baze duboko unutar ruskog teritorija u prosincu, uključujući glavnu bazu strateških bombardera u blizini grada Saratova, nakon što su projektili preletjeli stotine kilometara kroz ruski zračni prostor.

Rusija je sama pokrenula valove raketnih i bespilotnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu tijekom zadnjih šest mjeseci sukoba, često prekidajući napajanje strujom milijuna civila diljem Ukrajine.

Pročitajte više