Ruski veleposlanik: Ako BiH postane članica NATO-a, Rusija se ima pravo braniti

Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

RUSKI veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov najavio je danas da će Moskva "proporcionalno odgovoriti" na moguće članstvo BiH u NATO-u. U objavi na Facebook stranici ruskog veleposlanstva Kalabuhov je ustvrdio da Rusija sada nije prijetnja BiH, ali je dodao kako se to može promijeniti ovisno o razvoju događaja u budućnosti.

Polemizirajući s onima koji smatraju da Rusija dovodi u pitanje pravo BiH da donosi odluke o tome hoće li postati punopravna članica NATO-a, Kalabuhov je građanima BiH poručio da to nije točno, ali je dodao da Moskva ima pravo odgovoriti na odluke koje smatra neprijateljskim činom.

"Imamo pravo braniti se"

"Morate shvatiti da ako se pridružite nekom bloku, čiji je glavni cilj uništenje Rusije, onda mi... Imamo se pravo braniti. Shvaćate li razliku? Sve dok ne poduzimate mjere protiv nas, osjećamo se opušteno i nemamo potrebu za jačanjem obrane", napisao je ruski veleposlanik.

Potom je elaborirao tezu kako bi "hipotetski" Bruxelles ili Washington mogli odlučiti rasporediti nuklearne projektile na teritoriju BiH, što bi neminovno prouzročilo odgovor Moskve. Izbor BiH da eventualno uđe u NATO, kako je napisao Kalabuhov, jest slobodan, ali to podrazumijeva pravo Rusije da odgovori.

"Molimo vas da nas ne ograničavate u našem pravu da odgovorimo. Naravno, proporcionalno. Dok ne budemo sto posto sigurni u realnost podmuklih planova za uništenje naše zemlje, crveni gumb nitko pritisnuti neće", napisao je ruski veleposlanik u tekstu objavljenom u povodu 10. veljače, koji u Rusiji obilježavaju kao "dan diplomatskog radnika".

Pročitajte više