Ruski znanstvenik optužen za izdaju umro dva dana nakon uhićenja

Ilustracija: EPA

RUSKI znanstvenik uhićen prošlog tjedna u Sibiru pod sumnjom za izdaju i prebačen u Moskvu, unatoč tome što je bolovao od uznapredovalog raka gušterače, preminuo je, priopćio je njegov odvjetnik Reutersu.

Znanstvenik Dmitrij Kolker odveden je u moskovski zatvor Lefortovo, naveo je odvjetnik Aleksander Fedulov.

"Jučer je umro. Sutra ćemo podnijeti žalbu zbog pritvaranja", rekao je Fedulov.

Kolkerova obitelj kazala je prošli tjedan da je odveden iz bolnice u Novosibirsku gdje je hranu primao kroz cjevčicu nakon čega su ga službenici sigurnosne službe FSB prebacili na let za Moskvu.

Optužili su ga za suradnju s Kinezima

Kolker je bio doktor fizike i matematike. Obitelj je izjavila da je optužen za suradnju s kineskim sigurnosnim službama gdje je prethodno držao znanstvena predavanja. Protestirali su protiv tužbe tvrdeći da je nevin.

Državna novinska agencija TASS jučer je objavila da je pod sumnjom za izdaju Rusija pritvorila još jednog znanstvenika u Novosibirsku. Nije jasno jesu li slučajevi povezani.

Posljednjih godina brojni su ruski znanstvenici uhićeni i optuženi za izdaju zbog navodnog prosljeđivanja osjetljivog materijala strancima. Kritičari Kremlja kažu da uhićenja često proizlaze iz neutemeljene paranoje. Za izdaju je u Rusiji predviđena kazna do dvadeset godina zatvora.

Pročitajte više