Ruskinja: U vojsku je pozvan i moj otac. Ima rak kože, loše vidi, ne čuje dobro...

Foto: Twitter

RUSIJA je u sklopu djelomične mobilizacije navodno regrutirala i 59-godišnjeg kirurga s rakom kože u prvom stadiju i brojnim drugim zdravstvenim problemima. Postavili su ga za zapovjednika medicinske postrojbe i za dva tjedna ga šalju u Ukrajinu, rekla je njegova kći za neovisni ruski medij Novaja Gazeta.

Viktor Djačok je šef kirurškog odjela bolnice u Asbestu, gradu u ruskoj regiji Sverdlovsk u istočnom podnožju Urala, a kako tvrdi njegova kći Polina, 22. rujna su ga pozvali iz kadrovske službe bolnice, uručili mu poziv za mobilizaciju, dali mu otkaz i poručili da se sljedeće jutro pojavi u vojnom uredu za regrutiranje.

To je i učinio s nadom da će dobiti izuzeće na temelju zdravstvenog stanja, ali je odmah poslan u vojni kamp na obuku.

Ima rak kože, ne vidi na jedno oko, ne čuje dobro…

Djačok je rezervist i bivši vojni liječnik te time odgovara zahtjevima za građane obuhvaćene djelomičnom mobilizacijom, ali bi, prema ruskom zakonu, oni sa zdravstvenim problemima trebali biti izuzeti. Vojni ured je ignorirao Djačokove bolesti.

Osim što ima prvi stadij raka kože, muče ga problemi s bubrežnim kamencima, ne vidi na jedno oko, a bez naočala ne vidi ni na drugo. Ima i visoki tlak te problema sa sluhom, nabrojala je njegova kći dodavši kako se bolnica uopće nije usprotivila regrutiranju njezinog oca, koji će za tri mjeseca navršiti 60 godina.

"Tata je u šoku i depresivan, ništa ne govori"

Djačok je, prema tvrdnjama kćeri, poslan u vojni kamp u regiji Volgograd gdje je postavljen za zapovjednika postrojbe u kojoj je, uz njega, još 19 ljudi. Trebali bi činiti zdravstvenu jedinicu i za dva tjedna će navodno cijeli vod biti poslan u okupirane teritorije u Ukrajini.

Kći navodi kako se s ocem čuje preko videopoziva, ali da su im iz vojske rekli da neće imati mobitel kada za dva tjedna bude poslan u rat.

"Tata je u šoku. Ništa ne govori i u depresiji je, ali pokušava izdržati i biti miran kako ne bi uznemirio mene i mamu, da se ne brinemo. Suzdržan je s osjećajima i pokušava ništa ne pokazati", ispričala je Polina. Tvrdi da je pokušala dobiti odgovore od vojnog ureda za regrutaciju, ali bezuspješno.

Pročitajte više

 

Pročitajte više