Sabor danas konačno raspravlja o ukidanju članarina parazitskoj HGK

Foto: Pixsell/Davor Visnjic

U HRVATSKOM saboru danas bi napokon trebala krenuti rasprava o ukidanju obaveznih članarina parazitskoj Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

O ukidanju obaveznih članarina koje su poduzetnici prisiljeni plaćati u javnosti se raspravlja već dugo, a naročito nakon izbijanja koronakrize. Velik dio poduzetnika nezadovoljan je radom HGK te traži da članstvo u HGK bude dobrovoljno, a ne prisilno.

Udruga Glas poduzetnika pokrenula je peticiju kojom se traži ukidanje obveznog financiranja Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Turističke zajednice.

> Peticiju možete potpisati ovdje

Vladajući HDZ odbija ukinuti obavezu plaćanja članarine HGK, a među poduzetnicima je posebno odjeknula nedavna izjava premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, koji je na aktualnom satu u saboru ustvrdio da "HGK i HOK moraju imati prihode" jer "postoje 150 godina". 

> Zašto ne ukinete harač? Plenković: HGK i HOK moraju imati prihode, postoje 150 godina

Most je nedavno prikupio dovoljno potpisa oporbenih saborskih zastupnika u saborsku raspravu prijedloga za ukidanje obveznih članarina.

> Troskot: HGK se ponaša kao pijani bogataš, tražimo ukidanje obvezne članarine

"Komore prvenstveno postoje kako bi kontrolirale privatni sektor kako on sam ne bi artikulirao svoje interese pa često zastupaju interese politike, a ne poduzetnika" , rekao je u ponedjeljak saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot.

 "Jasno je da HGK služi za uhljebljivanje stranačkih kadrova, a ne kako bi olakšavala i unapređivala poslovanje poduzetnika u Hrvatskoj ", ustvrdio je Troskot istaknuvši da bi ukidanje članarine ostavilo više novca poduzetnicima i time potaknulo poduzetništvo.

Danas poslijepodne će se u saboru raspravljati o ukidanju obveznog članstva HGK, a raspravu ćete moći pratiti uživo na Indexu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više