Sabor sutra glasa o novom proračunu, vlada odbila 445 amandmana oporbe

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI sabor sutra će donijeti državni proračun za iduću godinu čiji će prihodi iznositi 164.5 milijardi kuna, a rashodi 173.8 milijardi kuna.

"Želimo da ovaj proračun ubrza rast, gospodarsku transformaciju i strukturne reforme te jača našu otpornost i dublju integraciju unutar Europske unije", poručio je premijer Andrej Plenković kod predstavljanja proračuna saboru.

Glavni je smjer, naglasio je, preusmjeravanje s kriznog upravljanja prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta. 

Plenković: Javni dug iduće godine ide prema 80.7%

Istaknuo je i kako proračun za 2022., odnosno makroekonomske projekcije za iduće dvije godine, anticipiraju i ulazak Hrvatske u europodručje, što je, uz ulazak u šengensko područje, jedan od dva strateška cilja dublje integracije u Europskoj uniji. 

Premijer ističe da vlada i u 2022. želi nastaviti odgovorno upravljati javnim financijama, javni dug iduće godine ide prema 80.7 posto, manjak opće države past će na 2.6 posto BDP-a.

Proračun koji je predložila vlada, saborska je većina hvalila, ne i oporba koja tvrdi da nije ni realan, ni održiv, da ne jamči ni rast, ni razvoj.

Odbijeno 445 amandmana oporbe 

Oporba je stoga nastojala s više od 450 amandmana drugačije 'posložiti' proračunske stavke, no vlada joj je prihvatila samo njih pet: amandmane klubova ZLB-a i IDS-a te zastupnika Željka Lenarta (HSS), Vesne Vučemilović (HS) i Boške Ban Vlahek (SDP).

Sabor ima priliku to promijeniti, budući da će se prije samog glasanja o proračunu glasovati i o svim amandmanima koje je vlada odbila.

Vlada je prihvatila i četiri amandmana klubova i zastupnika saborske većine: HDZ-a, HNS/HSU-a, Mire Totgergelija (HDZ) i Veljka Kajtazija (zastupnik romske manjine).

Sutra se glasa i o Zakonu o državljanstvu

Sabor će u srijedu glasati i o izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu te o novom Zakonu o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

Nakon glasanja raspravljat će o novom Zakonu o proračunu kojim se želi unaprijediti proračunsko planiranje i izvještavanje o trošenju proračunskog novca, kako kod državnog, tako i kod proračuna županija, općina i gradova te o izmjenama Zakona o trošarinama.

Sabor idući tjedan, 15. prosinca završava redovno jesensko zasjedanje u kojemu je, uz izuzetak tjedna u kojemu se obilježavao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, od 15. rujna zasjedao svaki tjedan. 

Pročitajte više