Sabor sutra glasa o čak sedam zakona reforme socijalne skrbi. Evo što se sve mijenja

HRVATSKI sabor će sutra glasati o zakonima koje je raspravio ovaj i prošli tjedan te time zaključiti rad, a među zakonima o kojima će glasati je i paket od sedam zakona za reformu socijalne skrbi.

Što se sve mijenja

Temeljnim, Zakonom o socijalnoj skrbi, želi se smanjiti rizik od siromaštva pa se povećava osnovica za izračun zajamčene minimalne naknade (ZMN) s 800 na 1000 kuna u ovoj  godini.

Zaposli li se korisnik ZMN-a u neprekidnom trajanju od najmanje šest mjeseci, pravo na naknadu mu ne prestaje, nego se ona u prvih tri mjeseca rada umanjuje za 50 posto iznosa.

Vlasništvo osobnog vozila više neće biti zapreka za priznavanje prava na ZMN ako njegova vrijednost ne prelazi 20 tisuća kuna.

Nezadovoljna ponuđenim rješenjima u zakonu oporba je na njega podnijela stotinjak amandmana, no vladini su ih predstavnici odbili, na potezu je sabor.

Prošla tek dva amandmana vladajućih

Prošli su tek amandmani vladajućih Ljubice Lukačić (HDZ) i Silvana Hrelje (HSU).

Njima se produljuje mirovanje prava na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu s dva na šest mjeseci ako korisnik, primjerice, boravi u inozemstvu.

Osobe s invaliditetom moći će same odabrati njegovatelja, a na osobe kojima je priznato pravo na osobnu invalidninu primjenjivat će se novi, povoljniji zakon, bez preispitivanja prava.

Zahvaljujući Hreljinom amandmanu povećana je novčana kazna za nezakonito pružanje usluga te nezakonito sklapanje ugovora, a smanjene novčane kazne za nepropisno vođenje evidencije i dokumentacije na najviše 30.000 kuna.

Glasa se i o novom zakonu o zaštiti prava potrošača te zakonu o prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prometu

Sabor će glasati i o novom zakonu o zaštiti prava potrošača te zakonu o prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prometu kojim se precizira povlašteni i besplatni prijevoz otočnog stanovništva i tvrtki sa sjedištem na otoku, osigurava besplatni prijevoz vatrogascima i njihovim vozilima, neovisno radi li se o profesionalnim ili dobrovoljnim vatrogascima.

Potvrdit će i zamjenu u HDZ-ovim redovima, odnosno odlazak zastupnika Vinka Zulima, a dolazak Luke Brčića.

Prije podnevnog glasanja sabor će raspraviti izmjene Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama.

Pročitajte više

 

Pročitajte više