Sabor sutra opet raspravlja o Beroševom opozivu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

HRVATSKI SABOR će nakon nešto više od godinu dana drugi put raspravljati o prijedlogu oporbenih zastupnika, ovoga puta njih 32, da se ministru zdravstva Viliju Berošu izglasa nepovjerenje. Prvi put sabor je to uradio u svibnju prošle godine. Prijedlog za Berošev opoziv u proceduru su uputile stranke lijevo-liberalnog spektra, predvođene Klubom Zeleno-lijevog bloka, koje tvrde da je pod njegovim vodstvom ionako zapušteno zdravstvo krenulo u rapidno propadanje.

Poručuju da ministar mora otići iz vlade zbog slučaja Mirele Čavajde, odnosno nedostupnosti prekida trudnoće uz medicinsku indikaciju nakon 22. tjedna trudnoće. Problem vide i u nedostupnosti prekida trudnoće na zahtjev žene do 10. tjedna od začeća, s naglaskom na priziv savjesti.

Berošu zamjeraju i slučaj Medikol te istragu USKOK-a o poslovanju s tvrtkom Cuspis, izostanak reforme, dugove u zdravstvu, sumnjive transplantacije u KBC-u Zagreb... Vlada je odbacila sve oporbene primjedbe na Berošev rad ocijenivši ih neutemeljenima i neosnovanima te ustvrdila da je "hrvatski zdravstveni sustav otporan i učinkovit".

Ljetna stanka kreće za 10 dana

Među Beroševe zasluge navela je borbu s pandemijom, reformske mjere, kao i rezultate mjerljive sa svjetskim primjerima. Oporba Berošev opoziv traži drugi put, a prvi put je to učinila u svibnju prošle godine prozivajući ga za nagomilane probleme u zdravstvu i afere.

Ministar je tada preživio - prijedlog 41 oporbenog zastupnika da mu sabor iskaže nepovjerenje podržalo je 57 zastupnika, 75 ih je bilo protiv, a suzdržana je bila reformistica Natalija Martinčević, članica vladajuće koalicije.

Prije Beroševog opoziva sabor će raspraviti konačan tekst zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, kojim se unapređuje, pojednostavljuje i učinkovitije uređuje cijelo područje financiranja javnih potreba u kulturi.

Zastupnici broje posljednje radne dane prije ljetnog odmora, odnosno ustavne stanke 15. srpnja. Sabor redovito zasjeda između 15. siječnja i 15. srpnja te između 15. rujna i 15. prosinca.

Pročitajte više