Sabor sutra raspravlja o amandmanima na predložene zakone

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

SABORSKI zastupnici će se izjašnjavati o amandmanima podnesenima na zakonske prijedloge koji su razmotreni ovaj i prošli tjedan, a među njima je i paket zakona o socijalnoj skrbi koji je izazvao brojne kritike te su podneseni brojni amandmani.

Samo na prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi podneseno je više od sto amandmana.

Vladajući ističu kako se konačnim prijedlogom Zakona o socijalnoj skrbi ide u cilju nediskriminiranja osoba s invaliditetom te se predlaže ukidanje cenzusa u visini od 4000 kuna radi pravednijeg osiguravanja materijalnoga prava, odnosno osobne invalidnine. 

Visina naknade za osobe s invaliditetom povećava se s 1500 na 1750 kuna, a ujedno se predlaže i povećanje niza naknada, poput zajamčene minimalne naknade s 800 na 1000 kuna, naknade za osobne potrebe te za osobnu invalidninu. Također, među inim, proširuje se krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja te se propisuju i nove usluge - sveobuhvatna procjena i planiranje, prethodna stručna procjena, socijalno mentorstvo i psihosocijalni tretman radi prevencije nasilničkog ponašanja.

U konačni prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi zastupnici su raspravili i paket pratećih šest zakona iz reformskog paketa za područje socijalne skrbi. 

Tako su u drugom čitanju raspravljeni i konačni prijedlozi zakona o udomiteljstvu te zakoni koji reguliraju djelatnosti psihoterapije, socijalnog rada, edukacijsko-rehabilitacijske djelatnosti, psihološke djelatnosti i socijalno-pedagoške djelatnosti.

Saborska oporba oštro je kritizirala reformski paket zakona za područje socijalne skrbi navodeći da nije uvaženo mišljenje struke, da se sustav nepotrebno centralizira te da će dugoročno imati negativne posljedice.

Saborski zastupnici također će u četvrtak raspraviti i prijedlog Zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost kojem je cilj  jasnije definirati pravni status Zaklade te način njezina djelovanja.  

Sabor će o samim zakonima glasovati u petak.

Pročitajte više