Sabor sutra raspravlja o sudjelovanju Hrvatske u obuci Ukrajinaca

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKI zastupnici će sutra raspraviti vladin prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini - EUMAM, a da bi sabor potvrdio tu odluku, potrebna je dvotrećinska većina.

Sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u EUMAM-u u utorak su podržali saborski odbori za obranu i zakonodavstvo.

No oporba se protivi takvom prijedlogu ocjenjujući ga neustavnim. SDP i Zeleno-lijevi blok predlažu kompromisno rješenje, a Most odbija sudjelovati u, kako tvrde, protuustavnoj raspravi. SDP i Zeleno-lijevi blok zajednički će uputiti inicijativu za koju smatraju da bi mogla pomiriti predsjednika RH i premijer te dobiti širi društveni konsenzus među građanima i saborski konsenzus.

Ako odluka prođe u saboru, Hrvatska vojska će Ukrajini pomagati na tri načina

Vlada predlaže da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU za pomoć Ukrajini. Tvrdi da to nije u skladu s Ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašten tražiti predsjednikovu suglasnost za to pitanje. U slučaju pozitivne odluke Hrvatskog sabora, Hrvatska vojska pomagat će Ukrajini na tri načina.

"Da naši časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu dio onih vojski unutar EU koje će biti spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj, te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj", objasnio je ranije premijer Andrej Plenković na sjednici vlade.

Misija EUMAM trajat će dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica EU.

Raspravljat će se i o prijedlogu za osnivanje istražnog povjerenstva o Ini

Zastupnici će također raspraviti i oporbeni prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva o Ini kojem bi bio cilj utvrditi eventualne nezakonitosti, opstrukcije i druge nedopuštene utjecaje, pogodovanja i političke pritiske na sustav zadužen za gospodarenje energentima nafte i plina proizvedenim na teritoriju Hrvatske, uključujući i nezakonitu zaradu trgovanjem energenata za stranačke i druge privatne svrhe.  

Istragom bi se obuhvatili vlada i Ured predsjednika vlade, ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te financija, ali i ostali uključeni u gospodarenje energentima.

Pročitajte više

 

Pročitajte više