SAD i Južna Koreja zabrinuti zbog Putinovog posjeta Sjevernoj Koreji

Foto: EPA

Mogući skori posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji mogao bi produbiti vojne veze između dviju zemalja kršeći rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, upozorili su danas dužnosnici Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Hong-kyun rekao je, u hitnom telefonskom razgovoru sa zamjenikom državnog tajnika SAD-a Kurtom Campbellom, da Putinov posjet ne bi trebao rezultirati većom vojnom suradnjom između Pjongjanga i Moskve kršenjem rezolucija, doznaje se u seulskom ministarstvu vanjskih poslova. 

Putin uskoro u Pjongjangu

Ponavljajući Kimovu zabrinutost, Campbell je obećao nastavak suradnje u rješavanju potencijalne regionalne nestabilnosti i izazova uzrokovanih putovanjem.

"Dok pomno prate događaje u vezi s tim, dvije su se strane dogovorile da će čvrstom suradnjom odlučno odgovoriti na provokacije Sjeverne Koreje protiv Južne Koreje i akcije koje eskaliraju napetosti u regiji", navodi se u priopćenju ministarstva.

U srijedu je visoki dužnosnik u predsjedničkom uredu u Seulu rekao da se očekuje da će Putin posjetiti Sjevernu Koreju "u narednim danima". Ruske novine Vedomosti u ponedjeljak su izvijestile da će Putin sljedećih tjedana posjetiti Sjevernu Koreju i Vijetnam.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je odbio navesti datum ili dnevni red mogućeg posjeta, ali je rekao da pravo Rusije na razvoj bližih veza sa Sjevernom Korejom ne bi trebalo biti upitno niti izvor straha za bilo koga.

Rastuće partnerstvo

Rusija je koristila rakete i topničke granate sjevernokorejske proizvodnje za napade na ciljeve u Ukrajini, rekli su dužnosnici u Washingtonu, Seulu i Kijevu, kao i promatrači sankcija Ujedinjenih naroda i neovisni stručnjaci.

Sjeverna Koreja i Rusija zanijekale su ugovore s oružjem, ali su obećale produbiti suradnju na svim područjima, uključujući vojne odnose.

U svjedočenju u Kongresu u ožujku, američka direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekla je da je Rusija bila prisiljena svojom potrebom za potporom u ratu protiv Ukrajine dati neke "dugo tražene ustupke" Sjevernoj Koreji, kao i Kini i Iranu "s potencijalom potkopavanja, između ostalog, dugotrajnih normi o neširenju".

Haines nije dodatno objasnila svoju izjavu, ali se čini da je spominjanje slabljenja normi o neširenju nuklearnog oružja upozorenje da bi Rusija mogla Sjevernoj Koreji opskrbiti tehnologiju vezanu za vojsku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.