SAD i S. Arabija: Zemlje, preuzmite svoje državljane zarobljene u borbama protiv IS-a

Ilustracija: EPA

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija pozvale su zemlje da preuzmu svoje državljane zarobljene u borbama protiv Islamske države, a šef saudijske diplomacije rekao je da je apsolutno neprihvatljivo što bogate zemlje izbjegavaju tu odgovornost.

"Rekao bih tim zemljama - pojačajte napore", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan na sastanku koalicije predvođene SAD-om u Rijadu.

Blinken: Povratak državljana ključan za osiguranje trajnog poraza IS-a

Američki šef diplomacije Antony Blinken je na istoj konferenciji rekao da je povratak državljana ključan za osiguranje trajnog poraza Islamske države.

Blinken je rekao da se u pritvorskim centrima nalazi gotovo 10.000 boraca Islamske države, od kojih je 2000 iz drugih zemalja, a ne samo Sirije i Iraka.

"Neuspjeh u vraćanju stranih terorističkih boraca riskira mogućnost da ponovo uzmu oružje i pokušaju obnoviti takozvani kalifat ISIS-a", rekao je Blinken.

"Poteškoće i razočaranje su plodno tlo za regrute IS-a"

Najavio je gotovo 150 milijuna dolara pomoći Sirijcima i Iračanima za poboljšanje humanitarnih uvjeta i napomenuo da su poteškoće i razočaranje plodno tlo za regrute Islamske države.

Izvorno ogranak Al-Kaide, sunitska ekstremistička skupina kontrolirala je jednu trećinu Iraka i Sirije na svom vrhuncu 2014. godine. Iako je poražena u obje zemlje, militanti Islamske države nastavili su s napadima.

Repatrijacije su bile rekordne u 2022. godini, ali se više od 10.000 stranih žena i djece nalazi u kampovima Al-Hol i Roj, tvrde kurdske vlasti. 

Pročitajte više