SAD i Velika Britanija napali jemenski otok Kamaran i aerodrom u Hudaidi

Ilustracija: EPA

Američke i britanske snage izvele su barem šest zračnih napada na jemensku međunarodnu zračnu luku Hudaida te četiri napada na otok Kamaran, blizu luke Salif na Crvenom moru, izvijestila je danas televizija Al-Masirah, glavna televizijska kuća jemenskih Huta.

Napadi na Kamaran prvi su napadi koalicijskih snaga predvođenih SAD-om na taj otok otkako su počeli zračni napadi na hutske mete početkom veljače.

Jemenska međunarodno priznata vlada vjeruje da su hutski borci u prošlosti koristili otok Kamaran i luku Salif kao mjesto za lansiranje crvenomorskih napada, kao i za skrivanje zaliha projektila i dronova u rudnicima soli, rekla su Reutersu dva vojna izvora iz vlade.

10 kilometara mora koje se proteže od luke Salif do otoka Kamaran također je dio rute koju brodovi moraju prijeći kako bi došli do sljedećeg pristaništa.

Huti, koji kontroliraju glavni grad Jemena i najmnogoljudnija područja zemlje, napadaju međunarodne trgovinske brodove u Crvenom moru od studenog prošle godine iz solidarnosti prema Palestincima u Gazi.

Unatoč odmazdama američke i britanske koalicije, kao i drugih mornarica, Huti proteklih mjeseci nastavljaju s eskalacijom napada na trgovačke brodove u jednom od najprometnijih pomorskih trgovinskih pravaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.