SAD ima ograničenu količinu cjepiva za majmunske boginje, odlučio se za novu metodu

Foto: EPA

AMERIČKA administracija odlučila je proširiti svoju ograničenu zalihu cjepiva protiv majmunskih boginja dopuštajući drugačiju metodu ubrizgavanja koja koristi jednu petinu cjepiva po injekciji, izvijestio je jučer New York Times, pozivajući se na visoke dužnosnike upoznate s planom.

SAD je proglasio majmunske boginje javnozdravstvenom krizom prošlog tjedna u nastojanju da pojača američki odgovor na suzbijanje epidemije.

Razlika u davanju doze

Kako bi američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila intradermalnu injekciju, koja zahtijeva ubrizgavanje jedne petine trenutne doze u kožu umjesto pune doze potkožno, ministarstvo zdravstva morat će izdati novu hitnu deklaraciju, navodi se u izvješću.

Objava se očekuje već u utorak poslijepodne, navodi list. 

Bijela kuća i FDA nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa za komentarom.

Simptomi majmunskih boginja

Ranije ovog mjeseca američki predsjednik Joe Biden je imenovao dva savezna dužnosnika da koordiniraju odgovor njegove administracije na majmunske boginje nakon što su Kalifornija, Illinois i New York proglasili izvanredno stanje.

Prvi put identificirana 1958., bolest ima blage simptome, uključujući temperaturu, bolove i gnojne lezije na koži. Ljudi se obično oporave u roku od dva do četiri tjedna, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Pročitajte više

 

Pročitajte više