SAD izveo novi zračni napad u Siriji i ubio dužnosnika Islamske države

Foto: EPA

AMERIČKA vojska objavila je u četvrtak da je u napadu helikopterom u selu na sjeveroistoku Sirije, koje je pod vladinom kontrolom, ubila Rakkana Wahida al-Shammrija, dužnosnika Islamske države, za kojeg tvrdi da sudjelovao u krijumčarenju oružja i boraca. Zapovjedništvo američke vojske je reklo da je jedan od Shammrijevih suradnika ranjen, a da su drugu dvojicu pritvorile američke snage.

"Nijedan američki vojnik nije ozlijeđen ili ubijen tijekom operacije, nijedan civil nije ubijen ili ranjen, i nije bilo gubitka ili oštećenja američke opreme", poručilo je zapovjedništvo u izjavi. Sjedinjene Države i ranije su izvodile napade u Siriji na pripadnike Islamske države, no operacija u četvrtak prva je poznata izvedena na skupinu u zoni koja je pod nadzorom snaga sirijskog predsjednika Bašara al- Asada.

Izvor sigurnosnih snaga rekao je da je ubijeni pripadnik IS-a odgovoran za koordinaciju tzv. ćelija spavača u tom području.  Drugi izvor rekao je da su američki vojnici sa sobom ponijeli tijelo ubijenog. 

Lokalni izvor rekao je da je taj "isilovac" doselio u selo Muluk Saray prošlih godina iz Taifa, grada na granici s Irakom koji je nekad bio uporište IS-a. "Ljudi su mislili da je bio pastir - nitko nije znao njegov pravi identitet", rekao je mještanin.

Pročitajte više