SAD kaže da je samit UN-a o covidu-19 pozornica za kinesku propagandu

Foto: EPA

SAD je u srijedu ustvrdio da je UN-ov sastanak svjetskih čelnika posvećen pandemiji covida-19 osmišljen kako bi omogućio Pekingu da širi propagandu, što je rasplamsalo višemjesečna previranja u tom tijelu između svjetskih sila. 

U četvrtak počinje dvodnevni sastanak Opće skupštine UN-a na kojem će sudjelovati 53 predsjednika države, 39 predsjednika vlade i 38 ministara, uključujući američkog ministra zdravstva i socijalne skrbi Alexa Azura i kineskog ministra vanjskih poslova Wanga Yija, a videoizjave čelnika su unaprijed snimljene.

"Skupština osmišljena da služi Kini"

Visoki američki dužnosnik, pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da je posebnu sjednicu 193-člane Opće skupštine trebalo održati ranije, da je ona "osmišljena da služi Kini" i požalio se da će pitanja na panel-raspravama u petak biti ograničena.

"Kina će to okrenuti u svoju korist", rekao je dužnosnik, dodajući: "Očekujem da će od ova dva dana napraviti vrlo, vrlo učinkovitu propagandnu predstavu."

Glasnogovornik kineske misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku rekao je da američka "politizacija tog pitanja nije u interesu međunarodne zajednice".

Ne imenujući Sjedinjene Države, glasnogovornik je rekao: "Ako određena zemlja inzistira, opet će se naći izolirana i završiti neuspjehom. Kina će ojačati komunikaciju i suradnju s drugim državama članicama i dati pozitivan i konstruktivan doprinos."

Trumpova administracija očekuje od Pekinga da će iznijeti priču o virusu koji je postojao u inozemstvu

Američki predsjednik Donald Trump srezao je financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ranije ove godine i najavio da će SAD napustiti tu organizaciju sa sjedištem u Ženevi, optuživši ju da je marioneta Kine, što je WHO opovrgnuo.

Povlačenje SAD-a trebalo bi stupiti na snagu u srpnju sljedeće godine, ali izabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je da će povući taj potez.

Dužnosnici Trumpove administracije rekli su kako očekuju da će Peking ovaj tjedan u UN-u iznijeti priču da je virus postojao u inozemstvu prije nego što je otkriven u kineskome gradu Wuhanu prošle godine, a tu tvrdnju WHO smatra "pukim nagađanjem".

Napetosti koje su dugo tinjale između SAD-a i Kine u Ujedinjenim narodima uzavrele su zbog pandemije i iznijele su na svjetlo dana napore Pekinga za većim multilateralnim utjecajem kao izazov tradicionalnom vodstvu Washingtona.   

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više