SAD: Kineski hakeri ukrali milijune dolara vrijednu pomoć za borbu protiv korone

Ilustracija: EPA

KINESKI hakeri su od 2020. ukrali desetke milijuna dolara američkih potpora namijenjenih prevladavanju pandemije covida-19, priopćila je američka Tajna služba. Tajna služba je potvrdila izvješće NBC-ja da je za krađu odgovorna kineska hakerska skupina poznata u sigurnosnoj zajednici kao APT41 ili Winnti.

APT41 je vrlo uspješna kibernetička kriminalna skupina, koja je izvela niz upada i uz pomoć vlade, a motiv je uglavnom bio financijske prirode. Protiv nekoliko članova skupine je 2019. i 2020. u SAD-u podignuta optužnica, u kojoj ih je ministarstvo pravosuđa teretilo za špijuniranje preko 100 kompanija, uključujući kompanije za razvoj softvera, pružatelje telekomunikacijskih usluga, tvrtke za razvoj videoigara i tvrtke za društvene medije.

"Kina se odlučno bori protiv kibernetičkih krađa"

"Nažalost, Kineska komunistička partija je odabrala drugi put kako Kinu učiniti sigurnom od kibernetičkih napada sve dok se napadaju kompjutori izvan Kine kako bi se ukralo intelektualno vlasništvo u korist Kine", rekao je tada bivši zamjenik državnog odvjetnika Jeffrey Rosen.

Kinesko veleposlanstvo u SAD-u je priopćilo da se Kina "odlučno protivi i bori protiv kibernetičkih krađa i hakiranja" te odbacuje "neutemeljene optužbe" protiv svoje zemlje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više