SAD: Moskva naredila referendume u okupiranim dijelovima Ukrajine

Foto: Profimedia

MOSKVA je započela konkretne planove o održavanju referenduma u nekoliko gradova na okupiranim područjima istočne Ukrajine, tvrde danas dužnosnici iz Washingtona. 

Član američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je kako Rusija planira održati takva glasanja u Hersonu, regijama Zaporižja, Luhansk i Donjeck te u područjima oko Harkiva, prenosi agencija dpa. 

"Rusko vodstvo uputilo je službenike da počnu provoditi te referendume", rekao je neimenovani dužnosnik. "Imamo informacije da Rusija, dok se priprema za referendume, provjerava kandidate za administrativne funkcije na tim područjima, kao i da bi se to moglo dogoditi u narednim tjednima."

"Rusija će manipulirati rezultatima glasanja"

Američki dužnosnik kazao je kako Washington vjeruje da će Rusija manipulirati rezultatima glasanja da bi lažno tvrdila kako se Ukrajinci žele pridružiti njezinom teritoriju. 

Dodao je da će biti ključno boriti se protiv takvih dezinformacija ako će Kremlj iznositi tvrdnje o želji ukrajinskog naroda za pripajanje Rusiji. Američki obavještajci smatraju kako i sami ruski dužnosnici očekuju malu izlaznost. 

Proruski čelnici u regijama Luhansk i Donjeck ranije su odbacili mogućnost referenduma dok Rusija ne zauzme cijeli Donbas. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više