SAD: Novinarka je ubijena tijekom pucnjave izraelske vojske, nije bilo namjerno

Ilustracija: EPA

NOVINARKA Al Jazeere Shireen Abu Akleh najvjerojatnije je poginula u pucnjavi s izraelskih položaja te nije ubijena namjerno, no neovisni istražitelji nisu mogli donijeti konačni zaključak o metku koji ju je pogodio, priopćio je američki State Department. Američko-palestinska novinarka Shireen Abu Akleh ubijena je 11. svibnja tijekom racije Izraelskih obrambenih snaga (IDF) kod izbjegličkog logora Janin, uporišta oružanih palestinskih frakcija, među kojima je i Islamski džihad.

Američki koordinator za sigurnost (USSC) je zaključio da su hici ispaljeni s izraelskih položaja najvjerojatniji uzrok njezine smrti. "USSC nije našao razlog za vjerovati da je to bilo namjerno, nego je prije rezultat spleta tragičnih okolnosti tijekom vojne operacije IDF-a protiv palestinskih frakcija Islamskog džihada", stoji u priopćenju State Departmenta.

Metak će biti vraćen palestinskim vlastima 

Palestinska vlast je prije dva dana predala Amerikancima na vještačenje metak kojim je novinarka ubijena, a koji će biti vraćen palestinskoj vlasti. Palestinska novinska agencija Wafa objavila je u subotu navečer da je odobrena predaja SAD-u, ali ne i Izraelu.

Međutim, forenzičkom analizom koju je provela treća strana balistički su stručnjaci utvrdili da je metak teško oštećen te nije moguće donijeti jasan zaključak o njemu, dodaje State Department. Palestinci tvrde da su Izraelci namjerno ubili novinarku, dok izraelska strana to opovrgava i pojašnjava da je moguće da ju je pogodio zalutali metak ili je pogođena metkom iz oružja jednog od palestinskih napadača.

Pročitajte više