SAD optužio Iranca da je planirao ubiti Trumpovog savjetnika zbog osvete

Foto: EPA

SAD je optužio pripadnika iranske elitne Revolucionarne garde da je planirao ubiti Johna Boltona, savjetnika za nacionalnu sigurnost bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je Šahram Pursafi, zvan i Mehdi Rezaji (45), iz Teherana, vjerojatno želio ubiti Boltona iz odmazde za ubojstvo Kasima Sulejmanija, zapovjednika Revolucionarne garde koji je poginuo u američkom napadu dronom u siječnju 2020. godine.

Plan Iranca

Po kaznenoj prijavi, Pursafi je zatražio od američkog rezidenta koji je identificiran samo kao "osoba A" da fotografira Boltona, pod izgovorom da su fotografije potrebne za knjigu koja je u pripremi.

Američki rezident upoznao je Pursafija s tajnim vladinim doušnikom koji je mogao fotografirati za određenu cijenu.

Idući mjesec Pursafi je, prema istražiteljima, kontaktirao doušnika na aplikaciji za slanje kriptiranih poruka i ponudio mu 250.000 dolara da angažira nekog da eliminira Boltona, a taj je iznos kasnije povećan na 300.000 dolara.

Bolton je danas na Twitteu zahvalio ministarstvu pravosuđa na djelovanju. "Premda se sada javno ne može reći puno, jedno je neosporno. Iranski vladari su lažljivci, teroristi i neprijatelji Sjedinjenih Država", poručio je. 

Pročitajte više