SAD šalje Ukrajini paket pomoći vrijedan više od 2 milijarde dolara

Ilustracija: EPA

NOVI projektil kojim će se udvostručiti domet Ukrajine u ratu s Rusijom uvršten je u američki paket vojne pomoći vrijedan više od 2.175 milijardi dolara, rekao je američki dužnosnik. "Kao dio USAI paketa, Ukrajini ćemo isporučiti bombu malog promjera djelovanja za lansiranje s kopna (GLSDB)", rekao je brigadni general Patrick Ryder na brifingu za novinare. USAI je kratica za Inicijativu za sigurnosnu pomoć Ukrajini. 

Paket pomoći od petka otvara vrata dodatnim isporukama GLSDB-a, čiji je domet 150 kilometara, prema dokumentu koji je vidio Reuters. Kada stignu novi projektili, Ukrajina će prvi put vidjeti eksponencijalni rast dometa otkako su joj topnički raketni sustavi visoke mobilnosti (HIMARS) isporučeni iz SAD-a krajem lipnja prošle godine. 

Pomoć i iz Italije i Francuske

Isporučeni HIMARS-i bili su ključni u ukrajinskoj protuofenzivi protiv ruskih snaga koje su izvršile invaziju 24. veljače 2022. Francuska i Italija završile su tehničke razgovore za zajedničku isporuku sustava protuzračne obrane SAMP/T-MAMBA Ukrajini na proljeće, priopćilo je francusko ministarstvo obrane.

"To će omogućiti Ukrajini da se obrani od ruskih bespilotnih letjelica, projektila i zrakoplovnih napada pokrivanjem značajnog dijela ukrajinskog teritorija", navodi se priopćenju ministarstva.

Pročitajte više

 

Pročitajte više