SAD Srbiji: Objasnite što ste potpisali s Rusijom u New Yorku

Foto: EPA

DUŽNOSNICI Sjedinjenih Država i Europske unije poručili su Srbiji da objasni što je prošlog tjedna potpisala s Rusijom u New Yorku, istaknuvši da "ovo nije vrijeme za jačanje veza" s Kremljom i da je time poslana suprotna poruka od one koju Bruxelles očekuje.

Šefovi diplomacije Rusije i Srbije Sergej Lavrov i Nikola Selaković potpisali su u petak, na rubu 77. zasjedanja Opće skupštine UN-a, Plan konzultacija ministarstava vanjskih poslova dviju država u naredne dvije godine, objavilo je srpsko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru, uz videosnimku potpisivanja i razmjene tog dokumenta.

"Ovo nije vrijeme za jačanje veza s Rusijom"

Sudeći po toj snimci, Plan konzultacija potpisan je u prostorijama ruske misije pri UN-u. 

Ovo nije vrijeme za jačanje veza s Rusijom, naglasio je danas šef Delegacije Europske unije u Beogradu Emanuele Giaufret, ocijenivši da je potpisivanjem tog dokumenta poslana potpuno suprotna poruka od one koju EU očekuje, "bez obzira na to što je (Srbija) rekla da neće priznati rezultate referenduma koje organizira Rusija" u četiri ukrajinske regije.

"Ne smijemo zaboraviti da Rusija vodi agresiju protiv Ukrajine već sedam mjeseci i pojačava tu kampanju mobiliziranjem 300.000 ljudi i organiziranjem nelegalnih referenduma o odcjepljenju dijelova Ukrajine, kao i da prijeti uporabom oružja masovnog uništenja", rekao je Giaufret novinarima nakon regionalnog foruma o upravljanju korupcijom u Beogradu, na kojem je sudjelovao zajedno s američkim veleposlanikom Christopherom Hillom.

On je poručio kako se "svakako računa" da će Srbija biti pouzdan partner Europske unije na promociji njezinih temeljnih vrijednosti i zajedničke politike sigurnosti.

"U ovim trenutku nitko ništa ne bi trebao potpisivati s Rusijom"

Istaknuvši važnost činjenice da Srbija želi postati članica Unije, Giaufret je istaknuo da se na tom putu mora postupno usklađivati sa svim standardima i vrijednostima Europske unije, uključujući tu i vanjsku politiku te uvođenje sankcija Rusiji. 

Američki veleposlanik Christopher Hill istaknuo je da Sjedinjene Američke Države žele objašnjenje od Srbije što je potpisano s Rusijom. "U ovim trenutku nitko ništa ne bi trebao potpisivati s Rusijom", rekao je Hill istaknuvši da općenito "malo tko što i potpisuje" s Moskvom. "Osim onih jadnih regruta koje mobiliziraju za odlazak u rat", rekao je američki veleposlanik.

Hill je podsjetio da su prošlog tjedna u New Yorku "održani odlični razgovori" između izaslanstava SAD-a i Srbije te da su za potpisivanje rusko-srpskog diplomatskog protokola saznali koncem tjedna, ali da to nije javni dokument. "Teško nam je razumjeti, ali želimo čuti objašnjenje o tome što je u pitanju", rekao je novinarima Hill. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više