SAD tuniskom predsjedniku: Brzo se vratite na demokratski put

Foto: EPA

AMERIČKI savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan zatražio je u subotu navečer od tuniskog predsjednika da brzo vrati zemlju na "demokratski put", nakon što je prošle nedjelje smijenio premijera i suspendirao parlament, objavila je Bijela kuća.

Sullivan je u telefonskom razgovoru sa Saiedom ukazao na potrebu "brzog formiranja nove vlade pod vodstvom sposobnog premijera za stabilizaciju tuniskog gospodarstva i suočavanje s pandemijom covida-19, kao i za osiguravanje pravovremenog povratka izabranog parlamenta", navodi se u priopćenju Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Predsjednik Tunisa Kais Saied prošle je nedjelje proglasio izvanredno stanje, smijenio premijera Hichama Mechichija i zamrznuo rad parlamenta.

Njegov su potez Tunižani većinom podržali slavljem na ulicama, dok su politički protivnici ocijenili da je riječ o državnom udaru.

Saied kaže da je djelovao prema članku 80. ustava reagirajući na ekonomsku i političku paralizu koja Tunis muči godinama.

Međutim, prema ustavu iz 2014. u sporovima između grana državne vlasti odlučuje poseban sud koji nikada nije osnovan zbog višegodišnjih razmirica u vezi s izborom sudaca. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više