SAD ukinuo vize za hrvatske građane

Foto: Borna Filic/PIXSELL

HRVATSKI državljani od danas mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana, priopćilo je u subotu američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Vijest je objavila američka ambasada na svojim stranicama na Facebooku.

"Došao je taj dan! Čestitke Hrvatskoj na službenom pridruživanju Programu izuzeća od viza. Ako planirate u Sjedinjene Američke Države poslovno ili turistički, prije putovanja potrebno je ispuniti ESTA prijavnicu na ovoj stranici i to je to!

Detaljne upute i sve informacije donosimo u našem "U Ameriku bez vize" talk showu. Pogledajte video. Odgovore na najčešće postavljena pitanja pronađite ovdje.

Planirate uskoro na neko putovanje u SAD?" objavili su iz američke ambasade.

 

"Mi slavimo partnerstvo između SAD-a i Hrvatske, danas kao i uvijek", kaže Drew Giblin, savjetnik za odnose s javnošću u veleposlanstvu SAD-a u videu objavljenom na Facebook stranici veleposlanstva.

"Čestitamo Hrvatskoj na pridruživanju Programu izuzeća od viza", rekla je Ashley Inman, konzulica u američkom veleposlanstvu.

Božinović se oglasio

Oglasio se i ministar Božinović

"Hrvatski državljani mogu u Sjedinjene Američke Države putovati bezvizno uz prijavu putem Elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja (ESTA). Kroz dugotrajan proces morali smo ispuniti vrlo zahtjevne kriterije. Ovo je važno postignuće na korist naših građana i ispunjenje programskog obećanja vlade", napisao je na Facebooku.

Koji su uvjeti za put u SAD?

Hrvatska je ušla u program izuzeća od viza (VWP),  sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost. 

“Bio je to dug proces no vrijedio je truda i čestitamo hrvatskoj vladi što je uspješno ispunila stroge zahtjeve za ulazak u Program izuzeća od viza", navodi Fleming koji se raduje što će to "produbiti veze između američkog i hrvatskog naroda"

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Prijave putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta, navodi se u priopćenju iz Velepolanstva SAD-a.

Putnici zemalja iz VWP-a, a od danas su to i državljani Hrvatske, nisu dužni predočiti specifičan plan putovanja prije podnošenja zahtjeva putem ESTA-e.

Zahtjevi ESTA-e općenito vrijede dvije godine.  

Putnici s valjanim vizama B1/B2 trebali bi nastaviti koristiti se svojom vizom za put u Sjedinjene Države, navodi se u priopćenju iz veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

Pitanje staro 30 godina

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala zadovoljiti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar zadnje su članice EU kojima SAD nije ukinuo vize. Hrvatskoj ih je danas ukinuo.

Europska komisija od SAD-a je još 2014. tražila da ukine vize za Hrvatsku i ostale zemlje Unije čiji su građani tada još morali imati taj dokument za ulazak u SAD. Čak je zaprijetila i recipročnim mjerama, ali to se nije dogodilo.

Poljska je tek krajem prošle godine isključena iz tog režima, nakon što je provela kampanju kojom je poticala gospodarstvenike i dužnosnike za koje je bilo gotovo sigurno da će dobiti vizu da predaju zahtjev.

Sličnu je kampanju ove godine provela i Hrvatska, koja je već 30. rujna prošle godine, kada završava fiskalna godina u Americi, spustila broj odbijenih zahtjeva na četiri posto i više nije bila daleko od ostvarenja cilja.

Uskoro opširnije

Pročitajte više