SAD: Ukrajina nije dobila naš moćni raketni sustav. Došlo je do greške u prijevodu

Screenshot: YouTube

SJEDINJENE Države neće započeti s isporukom sofisticiranih NASAMS protuzračnih obrambenih sustava Ukrajini još dva mjeseca, objavio je Pentagon, osporavajući izvješća koja sugeriraju da ih je Ukrajina već primila.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pogrešno je citiran tijekom vikenda u transkriptu televizijskog intervjua na engleskom jeziku sugerirajući da su sustavi naoružanja isporučeni. "Face the Nation" CBS Newsa ispravio je transkript, priznajući pogrešku u prijevodu, a Pentagon je potvrdio da Nacionalni napredni raketni sustav zemlja-zrak (NASAMS) još nije isporučen.

"SAD još nije isporučio NASAMS Ukrajini u ovoj fazi. Očekujemo da će prva dva biti isporučena unutar sljedeća dva mjeseca ili tako nešto", rekao je brigadni general Patrick Ryder, glasnogovornik Pentagona, na konferenciji za novinare.

Kijev dugo traži moćni sustav

Kijev već dugo traži NASAMS. Sjedinjene Države su do sada odobrile slanje Ukrajini ukupno osam NASAMS-a, a Ryder je rekao da će preostalih šest biti "dugoročne" isporuke.

Oružje je dio veće, više od 15 milijardi dolara vrijedne američke sigurnosne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače, prema američkoj vladi.

Oružje dobavljeno sa Zapada bilo je od vitalnog značaja za Kijev koji je ponovno zauzeo velike dijelove sjeveroistočne Ukrajine u uspješnoj protuofenzivi ranije ovog mjeseca.

O kakvom sustavu se radi?

Kako je već pisao Indexov suradnik i vojni stručnjak Mario Galić, PZO raketni sustav NASAMS zajedno su razvile tvrtke Norsk Forsvarteknologiea (danas Kongsberg Defence & Aerospace) i Hughes (danas Raytheon) kako bi norveška vojska dobila jeftin, pokretan i efikasan sustav. Kao osnova uzet je vođeni projektil AIM-120 AMRAAM jer ima aktivni radarski sustav samonavođenja, što je znatno pojednostavilo cijeli sustav.

Nadzor zračnog prostora dodijeljen je tada već provjerenom radaru AN/MPQ-64 Sentinel, dok je za praćenje otkrivenih ciljeva upotrijebljen radarsko-elektrooptički sustav TPQ-36A. Zapovjedno središte nadzire radare i tri ili više šesterostrukih lansera.

Tijekom demonstracije mogućnosti NASAMS-a u Norveškoj 2001. godine norveški su domaćini autoru ovog teksta tvrdili da sustav može obarati sve, od (ruskih) strateških bombardera do laserski navođenih bombi. Jedino što nisu htjeli reći je točan domet, tek konstatacija da je nekoliko puta manji u usporedbi s dometom kad se isti projektil lansira iz aviona.

Domet varira

Usto, domet varira ovisno o tome koja se inačica AMRAAM-a koristi. Projektil AIM-120C-5, čiji je domet kad se lansira iz aviona oko 105 km, ima domet 35 kilometara kad se koristi iz NASAMS-a.

Najveći domet se ostvaruje projektilom AIM-120D (domet iz aviona mu je veći od 160 km) - oko 50 km. No kako ni američko ratno zrakoplovstvo nema puno projektila AIM-120D, teško da će ih Ukrajinci dobiti.

Najvjerojatnije će dobiti starije AIM-120A/B, čiji je domet kad se koriste iz sustava NASAMS 20 kilometara za A i 25 km za B inačicu. Međutim, i s takvim ograničenim dometom mogu uspješno rušiti ruske krstareće projektile.

Iz NASAMS-a se mogu lansirati i projektili AMRAAM-ER. Na službenim stranicama tvrtke Raytheon Missiles & Defense stoji podatak da je razvoj tog projektila okončan 2021. godine te da se isporuka prvih serijskih primjeraka očekuje tijekom 2022.

 

Pročitajte više