SAD Ukrajini šalje još oružja: Sustave Patriot, rakete, granate, dronove...

Foto: EPA

AMERIČKO ministarstvo obrane najavilo je danas dodatnu 2.1 milijardu dolara sigurnosne pomoći Ukrajini, u trenutku kad su se pojavili znakovi da je Kijev započeo svoju dugoočekivanu protuofenzivu protiv Rusije. 

U paketu su dodatno streljivo za obrambene sustave Patriot, sustavi i rakete protuzračne obrane HAWK Raytheon, topničke granate od 105 mm i 203 mm, male bespilotne letjelice AeroVironment koje se mogu ručno lansirati, raketni sustavi s laserski navođenim streljivom i podrška za obuku i održavanje, priopćilo je ministarstvo obrane. 

Dugoočekivana protuofenziva 

Sredstva Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajini (USAI) iskoristit će se za kupovinu oružja, omogućivši administraciji Joea Bidena da kupi oružje od industrije umjesto da ga povuče iz američkih rezervi. Dostava oružja i sustava ovisi o njihovoj dostupnosti i vremenskom okviru proizvodnje. 

Najava stiže u trenutku kad djeluje da je ukrajinska dugoočekivana protuofenziva počela. Rusija je izvijestila o žestokim borbama uz bojišnicu na jugu Ukrajine, a blogeri su izvijestili o prvom ukazivanju njemačkih i američkih tenkova i oklopnih vozila. 

SAD do sada Ukrajini poslao 40 milijardi dolara pomoći 

Pentagon je osigurao više od 7 milijardi dolara sigurnosne pomoći za Ukrajinu putem USAI-ja.  

Biden je na tiskovnoj konferenciji s britanskim premijerom Rishijem Sunakom u četvrtak rekao kako je uvjeren da bi Washington mogao imati sredstava za podršku Ukrajini "koliko je god potrebno" unatoč skepticizmu nekolicine republikanaca u Kongresu. Ukupno je SAD uložio do 40 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini otkad je ruska invazija počela 24. veljače 2022. godine. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više