SAD: Ukrajinski partizani sve su aktivniji, to stvara probleme Kremlju

Ilustracija: EPA

AMERIČKI dužnosnici kažu da nedavni pokušaji atentata na proruske dužnosnike ukazuju na rastući pokret otpora u dijelovima južne Ukrajine, navodi CNN.

U posljednja dva tjedna su se u okupiranom Hersonu dogodila tri incidenta, a dužnosnici kažu da bi moglo doći do šire protupobunjeničke pobune koja bi Rusiji otežala kontrolu nad zauzetim teritorijem.

Avril Haines, direktorica nacionalne obavještajne službe, kaže da se Kremlj suočava s "rastućim partizanskim aktivnostima u južnoj Ukrajini".

SAD vjeruje da Rusija nema dovoljno snaga u Hersonu da učinkovito kontrolira regiju, posebno nakon povlačenja vojske iz tog područja i njenog preraspoređivanja u Donbas.

Propao pokušaj atentata na prorusku političarku u Hersonu

Podsjetimo, prije četiri dana je ruska državna novinska agencija TASS objavila da je eksplodirao automobil proruske političarke koju su ruske snage "zadužile za pitanja obrazovanja i kulture u novoj administraciji". Automobil Irine Mahnejeve je dignut u zrak u gradu Kahovki, a ona tada nije ozlijeđena.

"Eksplozivna naprava je eksplodirala ranije nego što je planirano, što joj je spasilo život", piše TASS pozivajući se na regionalnu policijsku upravu u Hersonu.

Pokušaj atentata je potvrdio i Serhij Klan, savjetnik šefa ukrajinske vojne administracije regije Herson.

Ranije ubijen šef odjela za obitelj i omladinu

Prije tjedan dana je u eksploziji automobila poginuo Dmitrij Savlučenko, šef odjela za obitelj i omladinu hersonske vojno-civilne uprave.

"Naši partizani upisali su još jednu pobjedu", objavio je tada na Facebooku Serhij Klan pa dodao: "Proruski aktivist i izdajnik je jutros u Hersonu dignut u zrak u svom autu."

Regija je pod kontrolom ruskih snaga od prvih dana invazije.

Pročitajte više