SAD: Ukrajinu prije zime čeka ključna bitka na jugu

Foto: Profimedia

ZADNJIH su dana ukrajinske snage postigle značajne uspjehe na dvije odvojene fronte. Ponovo su zauzele dijelove teritorija na istoku i probile crte bojišnice na jugu oko ključnog regionalnog središta Hersona.

Ukrajina je ponovo zauzela Liman, i to samo dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio Donjeck, u kojem se nalazi Liman, ruskim teritorijem, zajedno s još tri okupirane ruske regije.

No, američki dužnosnici smatraju da Ukrajinu prije zime čeka ključna bitka za povrat teritorija.

Ključna bitka

"Približava se sezona borbi. Prava katastrofa za Ukrajinu bila bi da izgubi pristup moru od Mariupolja do Odese. Pristup Odesi je za Ukrajinu od životne važnosti i zato je bitno da njene snage na jugu zauzmu i ofenzivan stav, a ne samo obrambeni", rekao je demokrat Chris Murphy.

Mada je Ukrajina postigla značajne uspjehe pri protuofenzivi u regiji Harkiv i ponovnom zauzimanju Limana u Donjecku, američki dužnosnici smatraju da će odlučujući korak biti oslobađanje Hersona.

"Ako kontrolirate Herson, možete spriječiti Ruse da dođu do Odese", rekao je visoki američki vojni dužnosnik, a prenosi Financial Times.

Dužnosnici smatraju da ukrajinske snage trebaju povratiti jug prije zime jer tlo u regiji nije bilo smrznuto zadnje tri godine, što znači da će teren uskoro postati blatnjav i teško prohodan. To će otežati manevriranje objema stranama, prisiljavajući ih da se drže cesta, gdje će njihova vojska biti izložena napadima.

Blatnjav teren je na neki način prednost onima koji brane teritorij budući da se ne moraju kretati kopnom, rekli su analitičari.

Bolja pozicija za pregovore

Američki zastupnici smatraju da je ponovno osvajanje terena na jugu ključno i za bolju poziciju Ukrajine za pregovaračkim stolom.

"Jasno je da Ukrajina treba luku na Azovskom moru, treba luku na Crnom moru. A Herson je veliki grad, žele ga vratiti", rekao je demokrat Brad Sherman.

"Do konačnog dogovora bi moglo doći za šest, osam mjeseci. Putin kontrolira nešto više područja nego u veljači, a onda bi mogli dogovoriti prekid vatre. No, mislim da prije nego što se to dogodi, Ukrajina mora vratiti još nešto teritorija", dodao je.

Pročitajte više