SAD zabrinut zbog smrtonosne izraelske operacije uoči Blinkenova posjeta

Ilustracija: EPA

WASHINGTON je zabrinut da bi se sigurnosna situacija između Izraelaca i Palestinaca mogla pogoršati uoči bliskoistočne turneje američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena koja počinje u nedjelju, rekla je jučer američka dužnosnica nakon smrtonosne operacije izraelskih snaga na okupiranoj Zapadnoj obali.

Šef američke diplomacije posjetit će Egipat, Izrael i Zapadnu obalu u jeku izraelsko-palestinskih tenzija.

Posjet je najavljen samo nekoliko sati nakon što su izraelski komandosi ubili sedam naoružanih osoba i dva civila u operaciji u Jeninu, na Zapadnoj obali, prema palestinskim dužnosnicima.

Izraelska vojska rekla je da je poslala specijalne snage u Jenin da pritvore članove džihadističke naoružane skupine za koju se sumnja da je provela i isplanirala "nekoliko velikih terorističkih napada", usmrtivši nekoliko njih nakon što su otvorili vatru.

Ubijeno devet ljudi, dvoje su bili civili

Islamski džihad rekao je da su dva njihova pripadnika ubijena u Jeninu, koji je služio kao militantno uporište. Četiri ubijena naoružana napadača bili su pripadnici Hamasa, a jedan naoružanog krila frakcije Fatah palestinskog predsjednika Abasa. Ubijena su i dva civila, žena i muškarac, rekli su lokalni stanovnici.

Barbara Leaf, najviša dužnosnica State Departmenta za Bliski istok, izrazila je žaljenje zbog civilnih žrtava.

"Očito postoji mogućnost da se stvari pogoršaju u sigurnosnom smislu", rekla je Leaf novinarima na telefonskom brifingu, dodajući da je u četvrtak nekoliko puta razgovarala s američkim veleposlanikom u Izraelu Thomasom Nidesom, kao i s izraelskim i palestinskim dužnosnicima. 

Blinken će se sastati s Netanyahuom i Abasom

SAD poziva na deeskalaciju i koordinaciju između Izraela i palestinskih snaga sigurnosti, kazala je Leaf, iako je Palestinska samouprava poručila da prekida sigurnosnu koordinaciju s Izraelom zbog spomenute operacije.

State Department je objavio da će se Blinken sastati 30. i 31. siječnja s izraelskim premijerom Netanyahuom i predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom.

Pročitajte više

 

Pročitajte više