Mi smo dosadni debili koji remete njihov "radni tjedan". To je šalteruša mindset

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

TO JE ono kad on ili ona pizde na vas jer ne razumijete kako se ispunjava NRP-12/a obrazac. Pa vas pogledaju prezirno kad ne znate da uz to trebate priložiti i dvije kopije (šalteraš će to zvati preslikom, jer to mu je fora) osobne i donijeti rodni list ne stariji od 30 dana.

Oni često nemaju život i njima je taj glupi obrazac sve. Samo tada, uz taj obrazac, oni imaju vlast nad vama. Iz njihovog kuta mi smo samo dosadni debili koji remete njihov mirni "radni tjedan" i sve bi bilo bolje da nas nema.

Tako će vas uhljeb iz javnog poduzeća ubijati nejasnim skraćenicama, dok vi tražite neku suglasnost, a ni sami ne znate što će vam to. Kad nakon izgubljenih dana saznate, od druge strane, da se problem može riješiti drugačije, pametni šalteraš će reći: "Ali, vaš zahtjev nije tražio to!" To što biste ga tad odvalili onim Torcidinim PP aparatom maznutim s benzinske na A1 - nije njegova briga.

Maltretiranje šalteraškim mindsetom

I liječnici, oni loši, znaju imati šalteruša mindset. To je kad vam promrmljaju na hodniku da imate fojgen ojgenov sindrom, ili da vam dijete ima krvarenje u mozgu. I to druge kategorije. Pa vi umrete dok vam ne objasne što je to, a mogao je dodati još dvije rečenice i smiriti vas.

Nekad i teta iz računovodstva poprimi šalteruša mindset kad vam odbrusi kako vam RDG ne štima jer u bilanci na kontu xxx ovo ili ono…

Većina propisa koje pišu birokrati potiče baš taj šalteruša mindset - GDPR je najbolji primjer toga. Sakrij se od stranke, budi nevidljiv i nenadležan, ignoriraj ju i pravi budalom - osnova je većine pravilnika, postupnika i zakona.

Taj mindset prelazi i na mnoge velike firme, primjer su mobilni operatori ili privatni pružatelji komunalnih usluga. Kako oni funkcioniraju u zaštićenim oligopolima, oni nas također maltretiraju šalteraškim mindsetom. Samo, oni to rade namjerno. Kad vas trebaju da potpišete dugogodišnji ugovor - sve može. Kad želite neku promjenu ili raskid - onda obrazac kopiran od babe s početka ovog teksta.

Nemojte biti bezveznjak koji neznanje krije iza puno stranih riječi

Nemojte biti šalteraškog mindseta, nemojte biti bezveznjak koji neznanje krije iza puno stranih riječi. Možete stvari reći i jednostavno, razumljivo, možete objasniti, pogotovo ako radite s ljudima.

Zamislite da dođete kod privatnog fizioterapeuta jer trpite strašne bolove u nozi, oni vam liječe nogu, ali trpite i dalje strašne bolove. Onda skužite u čekaonici drugog pacijenta s istim simptomima, kojemu liječe kralježnicu, pa pitate - nije li možda problem i kod vas u kralježnici. I fizioterapeut odgovori sa smiješkom: "Naravno da jest, ali vi ste nama rekli da vas boli samo noga."

Kako biste gledali na toga terapeuta?

Ili da dođete u paket shop poslati bocu vina u najlonskoj vrećici? I oni vam je uzmu, samo stave naljepnicu i boca se odmah pri utovaru u kombi razbije. "Pa rekli ste da pošaljemo, niste tražili pakiranje."

#jebesemeni stav

To je mindset šalteruše. Taj #jebesemeni stav nešto je najgore što možete poprimiti. Mrzite ga, jer ga susrećete svakodnevno, pa nemojte dozvoliti da vas preuzme na vašem poslu i u životu.

Taj mindset je jedan od glavnih razloga zašto zaostajemo kao društvo, taj način djelovanja potiču političari i birokrati. Oni samo tako znaju funkcionirati, njima vrijeme (pogotovo vaše) ne igra ulogu, navikli su da su stranke (kupci) marva koju će propisima uvijek natjerati u svoj tor. I to čine samo zato što im dozvolimo.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više