Šaman iz Šri Lanke koji je u snu "vidio" napitak protiv covida umro od te bolesti

Screenshot: YouTube/Newsfirst Sri Lanka

ŠAMAN iz Šri Lanke koji je izumio napitak koji je, prema njemu, štitio ljude od covida umro je od te bolesti, potvrdila je njegova obitelj.

Eliyantha White davao je sportskim zvijezdama i političarima napitak za koji je rekao da mu je došao u snu. Smatrao je da bi se izlijevanjem tog napitka u rijeke okončala pandemija u Šri Lanki i susjednoj Indiji.

48-godišnji šaman počeo je imati ozbiljne simptome zaraze ranije ovog mjeseca i prebačen je u bolnicu gdje mu se stanje pogoršalo.

Imao potporu bivše ministrice zdravstva

Njegov napitak javno je podržala bivša ministrica zdravstva Šri Lanke Pavithra Wanniarachchi, koja je nakon toga dva tjedna provela na intenzivnoj njezi zbog zaraze koronavirusom, piše BBC.

White je postao poznat posljednjih godina nakon što je liječio nekoliko indijskih zvijezda kriketa, no pritom nije imao potporu medicinske zajednice.

Tamošnja legenda kriketa Sachin Tendulkar javno mu se 2020. zahvalila i kazala kako mu je šaman izliječio ozljedu koljena.

Najmanje 12.000 umrlih od covida

On je također davao konzultacije aktualnom premijeru Mahindi Rajapaksi, koji je na Twitteru izrazio svoju sućut.

"Njegovo naslijeđe nastavit će živjeti kroz mnoge živote, dotaknuo je i izliječio od raznih bolesti", napisao je Rajapaksa.

Njegovo tijelo danas je kremirano, u skladu s propisima za pandemiju covida.

Šri Lanka je proteklih mjesec dana bila pod policijskim satom zbog širenja delta varijante. Prema navodima vlasti, u zemlji je od virusa umrlo 12.000 ljudi, a zaraženo je više od pola milijuna. No, liječnici smatraju da bi broj umrlih mogao biti dvostruko veći.

Pročitajte više