Saniraju se posljedice nezapamćene poplave u Rijeci

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

SINOĆ je u Rijeci pala nezapamćena količina kiše. U samo nekoliko sati na riječkim je ulicama nastao potpuni kaos.

Nažalost, bujične poplave odnijele su i jedan život, a vatrogasci su imali stotine intervencija. Od sinoć traje sanacija posljedica strašnog nevremena.

Pala je rekordna količina kiše

Izmjeren je apsolutni rekord u dnevnoj količini oborina na riječkom području. Od jučer do danas u 14 sati palo je 296 litara kiše po četvornome metru. To je više od prosječne količine za cijeli rujan, koja iznosi 175 litara, ali i od ukupne količine kiše koja je u Rijeci pala u posljednja gotovo tri mjeseca.

I dok su građani iz divlje bujice izvlačili jednog čovjeka, nedaleko od tog mjesta, ispod zaustavljenog osobnog vozila, pronađeno je tijelo muškarca. Policija još utvrđuje njegov identitet i uzrok smrti.

Voda je prodrla u gotovo sve prostore u središtu grada, slijevala se s krovova. Tijekom noći odrađeno je stotinu intervencija. Dan poslije voda se povukla, posljedice nevremena izašle su na vidjelo. Zvuk sirena još odjekuje gradom. Poplavljeni su i uništeni gotovo svi prizemni prostori.

 

Pod vodom su muzeji, zatvorene su škole...

Pod dvadesetak centimetara vode su i gradski muzeji - Muzej moderne i suvremene umjetnosti te Palača šećera.

"Nešto je stradalo tehnike, kompjutorske opreme, ali najviše knjiga, naših publikacija za kojima žalimo i koje nećemo moći spasiti", rekao je u razgovoru za HRT Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke.

Građevinska škola danas je bila zatvorena za učenike. Voda je prodrla i u dvije riječke gimnazije u središtu grada. Neki prostori su izvan funkcije, ali nastava nije odgođena.

"Nastava teče normalno. I sutra će teći normalno osim što prostore, učionice i knjižnicu nećemo moći koristiti dok se ne saniraju", rekao je Henry Ponte, ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića.

Šef riječke bolnice: Nastavljamo raditi potpuno normalno

Štetu je pretrpjelo i Sveučilište. Voda se slijevala kroz zgradu rektorata. Šteta od poplave sanira se i u riječkoj bolnici.

"Imamo čitav niz manjih oštećenja koja nisu utjecala na radne procese. Nije bilo problema što se tiče pružanja medicinskih usluga jučer, a i danas nastavljamo raditi potpuno normalno", izjavio je ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

Poplava u Rijeci ponovo je nametnula pitanje sustava odvodnje i održavanja šahtova.

"Nažalost, sustav oborinske odvodnje kakav god on bio ne može biti dimenzioniran na ovakvu količinu padalina. I da je sve bilo čisto, ta količina vode jednostavno ne bi mogla proći kroz sustav", istaknuo je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke. Iz Grada kažu da će pomoći korisnicima gradskih poslovnih prostora u saniranju štete.

Župan: Ovakvo što još nismo doživjeli

Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan, kazao je da je sjeverni Jadran poznat kao najkišovitiji dio Hrvatske, ali da ovakvo što još nisu doživjeli.

"Bujične poplave, konfiguracija terena i 300 litara kiše stvorili su poplave. Nažalost, klimatska priča je takva, nadamo se da će kiše biti manje, ali padat će dva dana."

Na pitanje kakvu pomoć građani mogu očekivati, rekao je da proglašenje elementarne nepogode nije moguće, ali pomaže se, a pomoć je ponudilo i Ministarstvo. Danas u 17 škola nije bilo nastave, a sutra će se normalno održati.

"Od voda nema previše štete, samo blato", kazao je Komadina na pitanje o pomoći građanima na sanaciji štete nakon poplava.

Pročitajte više