Saudijci odbacili američko izvješće da je princ odobrio brutalno ubojstvo Khashoggija

Foto: EPA

SAUDIJSKA Arabija u potpunosti je odbacila u petak američko izvješće u kojem se prijestolonasljednik Mohamed bin Salman optužuje da stoji iza ubojstva novinara Jamala Khashoggija 2018.

"Vlada Saudijske Arabije u potpunosti odbacuje lažne i štetne zaključke sadržane u izvješću koje se tiče vodstva Kraljevstva i ne može ih prihvatiti ni u kom slučaju", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Američko izvješće "sadrži pogrešne zaključke i informacije", dodaje se.

> Izvješće SAD-a: Saudijski princ odobrio je brutalno ubojstvo Khashoggija

U priopćenju se ističe da je "doista nesretna okolnost da je izvješće, s neopravdanim i pogrešnim zaključcima, objavljeno dok Kraljevstvo jasno osuđuje taj odurni zločin a njegovi su čelnici poduzeli potrebne mjere kako bi zajamčili da se takva drama više nikad ne ponovi".

Ministarstvo naglašava da je "partnerstvo Saudijske Arabije i SAD-a čvrsto i snažno i utemeljeno već desetljećima na međusobnom poštivanju".

"Nadamo se da će se partnerstvo nastaviti na tim istim temeljima", dodaje se.

U izvješću američke obavještajne agencije s kojeg je u petak skinuta oznaka tajnosti kaže se da je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman odobrio operaciju zarobljavanja ili ubojstva novinara Jamala Khashoggija koji je kritički pisao o kraljevskoj obitelji te je naposljetku ubijen.

Khashoggi je imao dozvolu boravka u SAD-u, a u kolumnama za Washington Post oštro je kritizirao politike princa Mohamada bin Salmana poznatog kao MBS. 

Ubio ga je 2. listopada 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu tim operativaca povezanih s prijestolonasljednikom. Njegovo je tijelo navodno raskomadano, no posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Pročitajte više

 

Pročitajte više