Saudijska Arabija omogućit će hadž u Meku za 60.000 svojih cijepljenih građana

SAUDIJSKA Arabija omogućit će idući mjesec odlazak na hadž, veliko muslimansko vjersko hodočašće u Meku, za 60.000 svojih građana koji su cijepljeni protiv koronavirusa, objavilo je u subotu ministarstvo hadža, a prenosi službena novinska agencija SPA.

Odlazak na posljednji hadž 2020. zbog pandemije koronavirusa bio je dopušten za desetak tisuća vjernika s prebivalištem u Saudijskoj Arabiji, dok je 2019. u Meku hodočastilo 2.5 milijuna vjernika iz cijelog svijeta.

U priopćenju ministarstva stoji da "oni koji žele obaviti hadž moraju imati između 18 i 65 godina, ne smiju patiti od kroničnih bolesti i moraju biti cijepljeni" protiv covida-19.

U travnju je kraljevstvo objavilo da će samo cijepljenim vjernicima dopustiti umru, manje hodočašće, što je među vjernicima izazvalo nezadovoljstvo.

Mali hadž, koji je zbog pandemije privremeno obustavljen u ožujku 2020. godine, uz brojne mjere opreza nastavljen je početkom listopada.

U početku je samo 6000 Saudijaca i stranih državljana u Saudijskoj Arabiji smjelo svakodnevno odlaziti na umru, no u međuvremenu je taj broj porastao na 20.000.

U Velikoj džamiji u Meki dnevne molitve smije obavljati otprilike 60.000 vjernika, no hodočasnici ne smiju dodirivati Kabu, središnje svetište islama izgrađeno u obliku kocke.

U Saudijskoj Arabiji do danas je službeno evidentirano više od 463.000 slučajeva zaraze koronavirusom i više od 7500 smrtnih slučajeva.

Vlasti su izvijestile da su u zemlji od 34 milijuna stanovnika dosad primijenile više od 15 milijuna doza cjepiva.

Pročitajte više