Saudijski princ postao premijer, to ga štiti od tužbe SAD-a zbog ubojstva Khashoggija

Foto: EPA

SAUDIJSKI prijestolonasljednik Mohammed bin Salman imenovan je premijerom Saudijske Arabije. Stručnjaci kažu da će taj potez vjerojatno zaštititi saudijskog princa od potencijalno štetne tužbe SAD-a u vezi s njegovom navodnom ulogom u ubojstvu novinara Jamala Khashoggija.

Saudijska Arabija objavila je da kralj Salman čini iznimku od saudijskih zakona te da je imenovao svog sina za premijera. Tako je formalno sinu ustupio dvojnu titulu kralja i premijera koju je on do sada imao.

Princ ne može biti uhićen ako je premijer

To vjerojatno neće promijeniti ravnotežu snaga u Saudijskoj Arabiji, gdje se 37-godišnji princ već vidi kao vladar kraljevstva i prijestolonasljednik.

Kritičari saudijske vlade smatraju da je vrijeme donošenja odluke sigurno povezano s nadolazećim rokom koji je sud odredio sljedeći tjedan. Američki sudac zatražio je od Bidenove administracije da odluči treba li princa Mohammeda štititi suvereni imunitet u slučaju koji je pokrenula Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz. Takvu zaštitu obično dobiva svjetski vođa, poput premijera ili kralja, piše Guardian.

“Čini se da je princu Mohammedu savjetovano da poduzme ovaj korak prije odgovora Bidenove vlade 3. listopada", rekao je Abdullah Alaoudh, voditelj istraživanja u Gulf at DAWN.

Bijela kuća nije odmah komentirala imenovanje princa u premijera. Princ Mohammed zanijekao je da je osobno upleten u ubojstvo Khashoggija. Procjena američkih obavještajnih službi pokazala je da je budući kralj vjerojatno naredio ubojstvo.

Odluka o imenovanju princa Mohammeda za premijera također bi vjerojatno ublažila zabrinutost u Saudijskoj Arabiji da bi prijestolonasljednik mogao biti uhićen ili da će se na drugi način suočiti s pravnim izazovima tijekom svojih putovanja u inozemstvo.

Pročitajte više