Savjetnik gradonačelnika Mariupolja: Pogodili smo bazu i ubili sto ruskih vojnika

Ilustracija: EPA

PETRO Andrijuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja u egzilu, izvijestio je kako je 100 ruskih vojnika ubijeno, a preko 400 ih je ozlijeđeno u napadu na bivšu zdravstvenu ustanovu u selu Jurivka u blizini Mariupolja. Kazao je kako su četiri autobusa s ruskim vojnim osobljem stigla u privremenu bazu dan ranije, citirajući lokalne partizane iz grada pod ruskom okupacijom.

Naveo je kako su u napadu uništeni komunikacijska stanica i sustav za elektroničko ratovanje. Za napad je upotrijebio naziv "bavovna", što je riječ koju ukrajinski dužnosnici koriste za označavanje eksplozija uzrokovanih ukrajinskim napadima na rusku vojnu infrastrukturu, za koje ne preuzimaju izravnu odgovornost, piše Kyiv Independent

Rusi zauzeli grad u svibnju prošle godine

Prema riječima savjetnika, u udaru je uništena peterokatnica zdravstvene ustanove. Tvrdi kako se radi o zgradi koja može primiti do 650 vojnika ako se pretvori u vojarnu. Nakon gotovo tromjesečne opsade Mariupolja u kojoj su poginuli deseci tisuća civila te su oštećene i uništene tisuće zgrada i glavne infrastrukture, Rusija je potpuno okupirala grad u svibnju prošle godine.

Vijest da bi Rusija potencijalno mogla graditi logističko središte u Mariupolju stigla je samo nekoliko tjedana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio grad u ožujku. 

Pročitajte više