Savjetnik ukrajinskog predsjednika: Britanske tvrdnje o proruskom vođi su ozbiljne

Foto: EPA

BRITANSKE tvrdnje da Rusija planira postaviti prorusku vladu u Ukrajini treba shvatiti ozbiljno, a one pokazuju potrebu brze reakcije Zapada na djelovanje Moskve, rekao je danas savjetnik ureda ukrajinskog predsjednika agenciji Reuters. 

Velika Britanija je optužila Kremlj da će pokušati u Ukrajini postaviti proruskog vođu Jevhena Murajeva, ne dajući dokaze za to ni kako bi se to postiglo, prenosi agencija Reuters. 

Moskva je odbacila te tvrdnje kao "dezinformacije" i "provokativne aktivnosti".

Savjetnik: Ovu informaciju treba shvatiti najozbiljnije

Odbacio ih je i sam Murajev, bivši ukrajinski parlamentarac, koji je rekao da su tvrdnje Londona neutemeljene jer je već tri godine pod ruskim sankcijama, zabranjeno mu je ući u Rusiju, a imovina njegovog oca je zamrznuta u ruskim bankama, prenosi ruska agencija TASS. 

Savjetnik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak u nedjelju je Reutersu rekao kako postoji sumnja među Ukrajincima o Murajevu jer je on "suviše smiješna figura" da ga se shvati ozbiljno kao vođu marionetske vlade u Kijevu. 

No, smatra Podoljak, Rusija je i ranije dovodila sporedne ličnosti na važne položaje, kao što je slučaj na anektiranom Krimu i Donbasu, gdje su na vlasti separatisti, piše Reuters. 

Stoga "ovu informaciju treba shvatiti najozbiljnije", upozorio je savjetnik ukrajinskog predsjednika. 

Murajev: Ukrajina treba nove političare

Murajev je u nedjelju u objavi na Facebooku pozvao na kraj podjela na proruske i prozapadne političare u Ukrajini. 

"Poraz političara poput Porošenka i Medvedčuka je jasan dokaz. Njihovi postupci nanijeli su nenadoknadive gubitke zemlji i podijelili narod Ukrajine", napisao je, referirajući se na dvojicu tajkuna oligarha, prozapadnog Petra Porošenka koji je vladao do 2019. godine te Viktora Medvedčuka koji je u kumskim odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

Murajev je u objavi napisao kako "Ukrajina treba nove političare čija će se politika temeljiti isključivo na principima nacionalnih interesa Ukrajine i ukrajinskog naroda" te da država treba "sama odlučivati o svojoj sudbini". 

Pročitajte više

 

Pročitajte više